donderdag 9 april 2015

Geld en status

Wekelijks staat hier in het dorp een bus van een onderneming die uit is op je goud. Onder het motto: uw goud is geld waard. Prima, als mijn geld ook maar goud waard is. Daarover heb ik tegenwoordig zo m'n twijfels.

Bent u intussen ook al verliefd op Evi van Lanschot? Die slanke animatiedame, die door een kantoor of op het strand loopt, zonder dat iemand opkijkt, en die u aanspreekt over uw geld. Je moet eigenwijs zijn én slim, dan kom je in aanmerking om bij wijze van instap 10.000 euro naar die van oudsher zeer elitaire bank te brengen. Zoiets moet werken want natuurlijk wil je graag eigenwijs en slim genoemd worden. Denkt Van Lanschot.

Ja, het gaat hier over geld en status. Geen nieuw onderwerp, geef ik toe, maar de manier waarmee de mensen hiermee omgaan gaat met z'n tijd mee.

In een Westbrabantse stad staat een rijtje luxe villa's (zo werd de bouw ervan ooit aangekondigd in onvervalste makelaarstaal) aan een zogeheten ecologische zone. Vanuit die huizen heb je een onbelemmerd uitzicht op ongerepte natuur. Er loopt daar wel een, wat de Vlamingen 'n wegelke noemen, maar het is niet de bedoeling dat daar iemand komt. Behalve de bewoners van die villa's natuurlijk. Sommigen hebben, om optimaal van dat uitzicht te genieten, hun woonkamer van een volledig glazen pui voorzien, wat natuurlijk ook betekent dat eventuele passanten (maar nogmaals die behoren er niet te zijn) vrij inzicht hebben.

Een mij bekend relatief jong echtpaar, dat twijfelt tussen verbouw van zijn huis of verkassen naar een andere stulp, ging daar op z'n vrije dag eens kijken. Dat moet je veel doen, kijken, voordat je je goeie geld in een nieuw huis steekt.

Dat leidde tot de volgende dialoog:

'Evert-Jan, daar lopen er weer 'n paar!'

'O, ik kom er aan..... Sorry, maar wat doet u hier?

'Nou, we kijken hier wat rond, of er wellicht een huis bij is dat van onze gading is.'

'U mag hier niet komen.'

'Pardon, meneer, ik zie nergens een toegangsverbod.'

'Ja, de gemeente is wat dat betreft in gebreke, maar er is ons hier privacy gegarandeerd.'

'Aha, privacy. Maar wees gerust, wij zien af van het idee, hier tussen te gaan zitten. Goejemiddag.'


Hoed u voor ecologische zones. En voor eigenwijze en slimme mensen.

(Gesproken column Omroep Best, 15.04.15)

1 opmerking: