zaterdag 18 april 2015

Cultus

‘Nog negentig minuten billen knijpen’, kopt het ED vanmorgen. Hou dat maar eens vol. Het hoort bij de door de krant hevig aangestuurde PSV-cultuur. Hoewel, cultuur? Het is eerder een cultus, want dat woord staat immers voor verering van een godheid, voorwerp of idool. Ja, ‘t Hearrenfean krijgt er, uit spelend, ‘n zware dobber aan. Hoewel het blijft voor Eindhovuh niet iets om zomaar cadeau te krijgen. Vandaar die billen. Wat ‘n taalcultuur trouwens. Nou ja, wie verwacht iets anders?

Voor mij persoonlijk is het weekeinde niet de favoriete periode om, zonder noodzaak, Eindhoven te bezoeken, laat staan op een dag als deze, waarover tevoren al flink ruzie is gemaakt en geflikflooid over het al dan niet weergeven van  het kampioensduel op grote beeldschermen. De gemeenteraad zette daarbij zijn beste beentje voor en de burgemeester is de kwaaie pier.


In Best zijn PSV-fans op het idee gekomen, van het onderstel van een afgedankte SRV-wagen net zo’n platte kar te maken als die waarop de gedroomde helden straks door de stad zullen worden gevoerd. Eén minpuntje. Die Bestenaren mogen niet op de route komen. Alweer burgemeester Rob, door Jos  Kessels consequent aangeduid als ‘de sheriff van Eindhoven’? Uit ‘n oogpunt van openbare orde, net als bij die schermen? Nee hoor, Rob gaat deze keer vrijuit. Dat is door PSV-zelve beslist, want zover strekken zich de armen van de cultus. Het gaat om veel meer dan balbezit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten