maandag 23 februari 2015

Een discutabele tandartsrekening

De tandarts die onze gebitten in de loop van pakweg 40 jaar uitstekend heeft bijgehouden, stuurt ons via de BV waarin hij tegenwoordig met confrères samenwerkt een rekening voor periodieke controle die op z'n zachtst gezegd vragen oproept.

De controle staat genoteerd voor 21,09 euro en daarboven staat een post van gelijke hoogte wegens 'schriftelijke medische anamnese'. De tandarts rekent dus het dubbele van wat we gewend zijn, terwijl de omschrijving van post 2 natuurlijk voor de gemiddelde patiënt abracadabra is.

Toch maar eens naar de praktijk gebeld. De receptioniste/secretaresse zegt dat je onder schriftelijke medische anamnese het werk moet worden verstaan dat de arts op zijn computer verricht, teneinde de gebitssituatie van de patiënt bij te houden. De mevrouw zal de tandarts vragen hierover alsnog contact op te nemen, aangezien wij te kennen geven dat het bijhouden van zijn administratie naar ons oordeel 'bij het vak hoort'. Wij zien weinig gespecificeerde rekeningen van de gezondheidszorg, omdat die meestal rechtstreeks naar de verzekering gaan, maar kunnen ons niet voorstellen dat bij voorbeeld ook de huisarts dit soort 'kosten' factureert; de tandarts  deed het ook niet eerder

Het duurt weken voordat de arts iets van zich laat horen. Mogelijk werd hij aan het geval herinnerd doordat wij via de website van de collectieve factureringsinstantie ons beklag deden.

En?

De dokter legt uit dat de aangegeven administratieve werkzaamheden hem nogal wat tijd kosten en, ja, tijd is geld. Onderwijl brengt hij ons onder ogen dat de zorgverlener zich in het huidige klimaat door de verzekeraars nogal 'in de hoek gedrukt' voelt. Hij zegt ook dat hij de 'anamnese' niet altijd in zijn rekeningen opneemt. Ondanks begrip voor de situatie van de zorgverleners, zijn wij niet geneigd, de op ons toegepaste declaratiemethode van de tandarts te accepteren. Maar wat doe je als de langdurige goede relatie met een tandarts op het spel staat? Toch maar betalen. Al voel je je dan, als patiënt op jouw beurt in een hoek gedrukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten