dinsdag 27 januari 2015

Makkelijker kan niet, dan maar moeilijker

De Bestse gemeenteraad ging maandagavond om 11 uur op huis aan, een beslissing over de subsidiëring van het muziek- en dansonderwijs uitstellend tot maandag 2 februari.

De behandeling van een ander agendapunt, namelijk de bebouwing van een stukje buitengebied aan de Klaverhoekseweg in het kader van de Brabantse regeling Ruimte voor ruimte (kippenfarm verdwijnt, zes huizen komen) nam zóveel tijd in beslag, dat je je als bijzitter afvraagt: waarom dat allemaal op één avond?

Misschien kwam het belangrijkste nieuws, voorafgaand aan het MDO-debat (de afkorting werd gebruikt door het CDA) wel van de ‘insprekende’ voorzitter van de Raad van Toezicht van CultuurSpoor Best, Jan van Beerendonk: CS en Harmonie Sint Cecilia zijn al meer dan on speaking terms. Dat is nog eens wat anders dan die heetgebakerde email-discussie op kerstavond.

Het debat tot zover kreeg toch wel ‘n beetje het karakter van ‘makkelijker kan niet, dan maar moeilijker.’ Onafhankelijk raadslid Leo Bisschops kan dan wel met een verwijzing naar eerder ingenomen standpunten (Culturele Hotspot ja! en CultuurSpoor ja!) geroepen hebben, ‘Niet lullen maar doorpakken’, zo zitten (neo)liberalen blijkbaar niet in elkaar. D66 en VVD, samen een derde van de raad uitmakend, hadden in het weekeinde een vierde optie voor de subsidiëring van het MDO uit de hoge hoed getoverd: Culturele Hotspot in het centrum, ja, maar niet alleen gedreven door CultuurSpoor.

Eerlijk delen, leuk om te horen, al werd het niet met zoveel woorden gezegd, zoals ook veel van het standpunt van D66 en VVD niet in de raadszaal duidelijk werd, maar op papier werd uitgedeeld, niet aan het publiek trouwens. Rare gang van zaken.

En de huisvesting? Mooi hoor, dat Rabobankgebouw, maar mogelijk komen we met de onderste bouwlaag van het gemeentehuis in onze maag te zitten, dus laten we ook die mogelijkheid onderzoeken.

Dit gaat nog even duren. Het los van elkaar bekijken van subsidiëring en huisvesting, iets waaraan de verantwoordelijke wethouder John Verheijen (VVD) tot dusver strikt heeft vastgehouden, maakt het er ook al niet makkelijker op. Vandaar waarschijnlijk dat het college van b en w ook nog geen kik gegeven heeft sinds de nieuwe eigenaren van het bankgebouw te kennen hebben gegeven, een aantrekkelijk perspectief te kunnen bieden op huisvesting tegen een redelijke prijs. Het zou al ‘n stuk makkelijker zijn geweest als de wethouder vorige week al eens even met die eigenaren in conclaaf was gegaan. Met de benen op tafel zoals zij suggereerden, had ook gekund. Als dat intussen wel is gebeurd, dan is het zorgvuldig geheim gehouden.

Moeten we nu wachten op alweer een onderzoek, nu naar de geschiktheid en haalbaarheid van het gemeentehuis? Het is nauwelijks voor te stellen dat de mogelijkheden daar, die van het bankgebouw zouden overtreffen, de kosten nog buiten beschouwing gelaten.

Moeilijk, moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten