donderdag 11 december 2014

Van het Ruitfront geen nieuws

Je kon het allemaal op je vingers natellen.
Er botsen en kantelen vrachtwagens op de A2, Randweg Eindhoven.  Gevolg: 100 kilometers file in het hele spinneweb.
 ‘Dus moet die wegenruit er komen. Vindt u niet? Ja, potverdomme, ik zit me hier kapot te ergeren.’
Op naar het Provinciehuis, bestuurder Ruit – © Jos Kessels – van Heugten voor de camera. Triomf. ‘Ja, het stoom komt de Brabantse ondernemers uit de oren.’
Op de website van Omroep Brabant barst naar aanleiding van dit interview de discussie los. Opnieuw uiterst voorspelbaar:
Erik Dings: ‘Gewoon beginnen met de aanleg van de Ruit voor het over een paar jaar elke maand opstopt.’
Hans99: ‘Dus een of twee keer per jaar zo n ongeluk, en zo n verkeersopstopping is voldoende rechtvaardiging voor een "ruit" die € 900 miljoen euro kost, nog los van de maatschappelijke kosten, zoals de hoeveelheid groen die moet wijken, de extra overlast voor vele mensen etc.????’
Veel reaguurders hebben zelden genoeg aan één ! of ?
Marius de Klein: ‘Het is wel duidelijk dat jouw kleur niet groen is.’
Hier wordt overduidelijk het groen van Van Heugten’s CDA bedoeld.
Het is niet moeilijk, de rest er zelf bij te bedenken.
Het Eindhovens Dagblad opent met een foto van een halve pagina, waarin een zogenaamde tagwolk is verwerkt. Dat is een afbeelding van woorden die als zoekterm op het internet zijn ingetikt en de lettergrootte van die woorden geeft aan welke term de hoofdrol speelt. In dit geval zijn dat A2 en RUIT. Dat laatste woord is wel ‘onnatuurlijk’ groot. Maar enige manipulatie ten behoeve van een sprekende vormgeving mag  wat mij betreft. Het ED besluit trouwens zijn artikel op pagina 1 met de opmerking dat de roep om de Ruit ‘een simpele en al te snelle conclusie lijkt’. (Het vermengen van nieuws en commentaar is allang geen taboe meer.)
Maar waar ik me, ook op internet en ook bij de politie, rot naar heb gezocht: wat is er nou eigenlijk gebeurd, dat deze verkeerscongestie heeft veroorzaakt? Vrachtwagens botsten. Wie? Wat en Waar op de A2? Eén van de wagens is gekanteld. Er zou ook een lantaarnpaal op de tegengestelde rijbaan zijn gevallen. Is er (weer eens) te hard gereden en door wie? Buitenlanders of inlanders? Wat heb ik  aan berichten die beginnen met ‘Het was al zo donker, koud, nat en winderig,’ zeker als de essentie ontbreekt?

Conclusie: Van het verkeersfront verder geen nieuws, laat staan van de Ruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten