woensdag 15 oktober 2014

Schaterlach uit het graf

Bezoekers van het graf van de Stem van het Volk in Provesano, dienen dezer dagen de oren te spitsen. Horen wij daar een schaterlach? Eindhovense brains weten tenminste, hoe met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid  de komst van een asielzoekerscentrum (700 bedden) naar het stadsdeel Woensel te verhinderen. En de stad-zelf heeft ook geen enkele moeite, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ten bedrage van 50.000 euro aan te spreken wegens 'bijkomende kosten'.

Dat zit zo. Een burgercomité heeft van 'juristen' vernomen dat het een goede kans maakt, dat AZC tegen te houden. En om diezelfde (?) juristen straks te betalen voor het kracht bij zetten van zijn bezwaren, doet het een financieel beroep op 'sympathisanten'. Daarvoor is het rekeningnummer van de Eindhovense Lijst Pim Fortuin (LPF) ter beschikking gesteld, wat betekent dat eventuele bijdragen fiscaal aftrekbaar zijn. Mooi meegenomen.

Het gigantische mondiale probleem van de onophoudelijke en steeds verder groeiende stroom vluchtelingen (bijna 22.000 in NL tot 1 september jl.) betekent voor het nog steeds superrijke westen het Uur van de Waarheid, maar blijkbaar zijn hier de brains niet toereikend om dat te bevatten - uitzonderingen daargelaten, zoals het veel kleinere Cranendonck, dat begon met de opvang van 700 mensen en wellicht een verdubbeling van dat aantal tegemoet ziet.

Ik wijd daar niet verder over uit; zie anders vanavond weer de journaals op het reusachtige flatscreen van je smart-tv. Hoe groter de gemeente, des te hoger lopen blijkbaar de bezwaren op: zie ook de protesten van de omwonenden van de voormalige koepelgevangenis in Breda.

Maar het Eindhovense verhaal is hiermee nog niet helemaal verteld. Het gebouw in Woensel, waar de asielzoekers worden verwacht, is bewoond door anti-krakers. Die moeten nu verhuizen naar het al bijna vijf jaar leegstaande gebouw van de Technische Dienst, in dit filmpje van Studio040 getypeerd als 'blok aan het been' van de gemeente. Er zitten al anti-kraak-bewoners in, maar om er nog meer te huisvesten moeten er aanpassingen worden gedaan voor 50.000 euro. Eindhoven vindt dat het COA - lees gerust: de vluchtelingen - daar nu voor moet opdraaien.

Ik had al m'n bedenkingen tegen Eindhoven Brainport, maar nu ik dit allemaal hoor, wil ik er beslist niet bij horen. Al zal dat het Burgercomité een zorg zijn. Dat zorgt immers alleen maar voor zichzelf.

(Gesproken column, Omroep Best, 15.10.2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten