woensdag 29 oktober 2014

Reisheilige

Eindhoven Airport heeft sinds kort een gebedsruimte, een deel voor de moslims en een deel voor de christenen. Een van de vrijwilligers daar, ‘voor het schoonhouden en een praatje als daar behoefte aan is’, is de PKN-dominee uit Heeze. Zij vertelt het Eindhovens Dagblad dat in de christelijke vleugel een tekst is te vinden van Sint Patricius, ‘beschermheilige van de reizigers’. Klopt dat? Nee dat klopt niet.
Voor zover ik kan nagaan, heeft de dominee niet goed gegoogled. Ten voordele van de beroemde missionaris van Ierland en ten nadele van de echte patroon van de reizigers, Sint Christophorus, meestal aangeduid met Christoffel.
Nog onlangs is in onze familie gezocht naar een medaille van deze heilige, met het oog op de reis van een kleinzoon naar Nieuw Zeeland. Handelsreizigers, later vertegenwoordigers genoemd, tegenwoordig account managers geloof ik (zo volgt het ene eufemisme het andere op) plachten zo’n medaille naast het fotootje van hun geliefde op het dashboard te plakken. Er zijn nog zat vrachtautochauffeurs die dat doen, al ondervindt Christoffel ook hevige concurrentie van Pater Pio.
Christophorus (ik heb een neef die Chris heet, omdat zijn moeder zwanger van hem was, toen zij vanuit Nigeria terugverhuisde naar Nederland) betekent letterlijk: Christusdrager. Ademloos luisterden wij op de lagere school naar het verhaal over de veerman, die in een stormachtige nacht op zijn verzoek een kind over een onstuimige rivier droeg en gaandeweg bijna bezweek onder het gewicht: Jezus.

Zo zie je maar weer, protestanten moeten zich niet met heiligen bezig houden. Dat is een onderdeel van de kinderlijke roomse blijheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten