donderdag 4 september 2014

Stofzuiger en luiwagen

Europa heeft weer eens ingegrepen in ons dagelijks leven. Wie mocht denken dat Frans Timmermans daar, met de hem toegedachte spectaculaire macht op dat niveau iets aan kan veranderen, wordt straks alleen maar bevestigd in zijn overschatting van die macht.

Je wilt natuurlijk weten waar het over gaat. De stofzuiger. Die mag, behalve stof, niet meer stroom vreten dan 1600 watt; vanaf 2017 wordt de limiet zelfs 900 watt. Krijg je straks met zo'n slappe zuiger de kattenharen nog wel uit het tapijt, zo klonk een vraag op het internet. Zover zijn we gevorderd met onze welvaart.

Het laatste stofzuigerverbod dateert van 1944 of zoiets, toen een stad als Breda op de stroom moest teren van de Suikerfabriek ter plaatse. Stofzuigers zijn altijd stroomvreters geweest, da's waar.

Alternatieven bij de vleet. Goed om te weten voor een dorpje als het Belgische Ravels, onder Tilburg, dat naar verluidt het eerst zal worden afgekoppeld, als de resterende kerncentrales het in België niet meer aan kunnen.

Allereerst kun je natuurlijk denken aan veger en blik. Voor het reinigen van het karpet werden vroeger ook wel theeblaren gebruikt; niet meer aan denken, je kunt daarvoor toch geen gebruikte theezakjes gaan sparen.

Waar ik wel direct aan dacht, was de luiwagen. Ik heb op het web nergens de bevestiging kunnen vinden dat dit apparaat iets met luiheid te maken heeft. Noch vond ik een afbeelding van de wagen, jazeker, waarmee ooit thuis de vloer van rommel werd ontdaan. Een plat ding met een steel dat, net als een stofzuiger, over het tapijt heen en weer werd gerold, waarbij de wielen tevens een ronde borstel in beweging brachten die het stof als het ware naar binnen slingerde. Stroomloos. Als het nu op de markt zou verschijnen, zou je onmiddellijk geloven dat iemand een grootse het milieu sparende uitvinding had gedaan.

Eens kijken, wat onze stofzuiger, die ik regelmatig hanteer, wanneer ik wordt uitgenodigd, liefst bij afwezigheid van Levensmaatje (wekelijks zangkoortje bij voorbeeld) dat te doen: 1800 à 2300 watt, afhankelijk van de stand.

Dat wordt luiwammesen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten