zondag 27 juli 2014

Een randstedelijk talent voor Friesland

Grappig, die benoeming van Ton F. van Dijk tot CEO van KH2018. CEO (Chief Executive Officer). Van wat? Van Culturele (met c) Hoofdstad 2018. Leeuwarden dus. De Leeuwarder Courant meldt dit zonder met de ogen te knipperen. Van Dijk – die toegevoegde F heeft tussen haakjes te maken met het feit dat er nog een andere Ton van Dijk is. Een min of meer bekende journalist.

Grappig, hoezo? Nou, misschien is het eerder verbazingwekkend. Friesland haalt in Hollânner binnen z’n grenzen om dit varkentje te wassen. Tegen een randstedelijk salaris? Nee hoor, niet meer dan dat van een provinciebestuurder: 100.000 euro. Daar kan Frysk om utens Tony van der Meulen tenminste niks van zeggen. De oud-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, die nog steeds een column heeft in die krant, sputterde onlangs tegen het kwispelgedrag van Brabantse bobo’s tegenover vermeende randstedelijke talenten als Martijn Sanders. 

Ik ben – na een vijfjarig verblijf – al  heel lang weg uit Friesland en natuurlijk is het ook daar ingrijpend veranderd in velerlei opzicht. Maar ik weet het  heel zeker: een import als deze zou pakweg vijftig jaar geleden ondenkbaar zijn geweest.

Toch proef ik een lichte vorm van ironie in de weergave van het gesprek dat de LC met omroepmanager Ton F. – ‘Friesland, de weidsheid, de schoonheid, de zeiltjes’ – had. Eén uitspraak werd tot kop boven het verhaal verheven: ‘Leeuwarden is heel innovatief, heel edgy.’ Dat laatste is een heel trendy woord, dat niet alleen de Friezen even hebben moeten opzoeken. Ik heb dat althans ook gedaan. Volgens Interglot, een vertaler op internet, betekent het stuurs, geïrriteerd. De site Know Your Meme houdt een heel ander verhaal. Zij kwalificeert het woord als slang, in de betekenis van ‘uitdagend’ en ‘vooruitstrevend’.

Me dunkt dat ze in Leeuwarden waar voor hun geld krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten