maandag 21 juli 2014

Dit is nog lang niet afgelopen

Alexander Pleijter, een journalist die ik zeer respecteer, signaleerde dit weekeinde op Twitter een frappant staaltje van incompleetheid in de berichtgeving rond het rampterrein in Oost-Oekraïne. Een foto van een separatist die een knuffel van een omgekomen kind omhoog houdt. Een horde fotografen kreeg ruimschoots de tijd, dit beeld vast te leggen en het ging natuurlijk onmiddellijk de hele wereld over. Schande! Een aansporing, je te verplaatsen in de gevoelens van de nabestaanden lijkt me overbodig.

Maar die foto, waaraan de Minister President refereerde tijdens een van zijn persconferenties, geeft dus niet weer wat er werkelijk gebeurde. Dat bewijst een filmpje op YouTube, waarin is te zien dat dezelfde man het stukje speelgoed behoedzaam terug legt en een kruisteken maakt. Het enige medium dat deze sequentie liet zien was zaterdag het tv-programma Een Vandaaq.

RTL Nieuws, dat naar mijn gevoel het NOS Journaal steeds vaker een lesje geeft, berichtte intussen over de oorlog in de Gazastrook en meldde het voorhanden zijn van foto´s, die men besloot niet te laten zien. Even later toonde het NOS Journaal de trein die nu de gemoederen bezig houdt. Opnieuw was er een gedrang van fotografen, nu voor de geopende schuifdeur, die probeerden opnamen te maken van de zich daar binnen bevindende lijkzakken. Het Journaal meldde ´een kwalijke geur´, wat bij mij de reactie losmaakte: dat zou ik hebben weggelaten. Dit gegeven ligt voor de hand, dus is het een overbodige mededeling, die getuigt van weinig mededogen.

Vandaag staat in de krant een foto van – volgens het bijschrift -  leden van de OVSE, die met zakdoeken voor neus en monden de geopende trein passeren. De inleiding van het bijbehorende verhaal zegt: ‘De wereld kijkt verbijsterd toe hoe respectloos pro-Russische separatisten omgaan met de resten uit vlucht MH17.’

Dit is helaas nog lang niet afgelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten