zaterdag 23 november 2013

Bewoners hoeven niet alles te slikken

Omwonenden hoeven niet alles te slikken, wat de regionale overheid allemaal plant en uitdenkt. Dat is de interessante les die te trekken valt uit een beslissing van de bestuursrechter in Den Bosch over het geëxperimenteer met de maximum snelheid op de provinciale snelweg tussen Eindhoven en Helmond (A270).

De weg is een proefvak van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en de provincie had de belangen van deze club zonder voldoende onderbouwing boven die van de omwonenden gesteld. Zodoende werd de maximum snelheid van 80 km/u verhoogd tot 130, met uitzondering van de nacht (23-7 uur). Dan geldt 100 als maximum.

Buurtbewoners klaagden over verkeerslawaai en stapten dus naar de rechter, die vindt dat de provincie haar huiswerk moet overdoen.

Wie nu denkt dat het pleit definitief gewonnen is, juicht te vroeg, want de overheid kan natuurlijk met een nieuw besluit komen dat de rechter wèl aanvaardbaar acht. Maar verkeersgedeputeerde Ruud van Heugten, die aanhoudend onder vuur ligt vanwege zijn drammerige pogingen de voltooiing van de Eindhovense wegenruit er door te jassen, kan zijn borst nat maken. Zijn tegenstanders zullen zeker moed putten uit deze gerechtelijke uitspraak.

Burgers zijn een belangrijke partij. Mooi dat de provincie is voorgehouden dat alles niet zomaar gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten