dinsdag 8 oktober 2013

Participeren rond Eindhoven Airport

Participeren is gemakkelijker (in een troonrede) gezegd dan gedaan. Wat betekent het woord eigenlijk? Deelnemen. Door wie dan? Door iedereen, heb ik begrepen. Een kwestie van samenleven.

In de discussies over de nieuw verworven kennis is door meer dan één geconstateerd dat ‘participatiesamenleving’ een pleonasme is. Zoiets als ‘optelefoneren’.

Maar het valt dus niet mee. Neem nou dat particuliere bedrijf dat door de gemeente Eindhoven met bestemmingsplannen in de hand is gedwarsboomd bij het concurrerend aanbieden van parkeerplaatsen op lege bedrijventerreinen nabij Eindhoven Airport. Dat bedrijf geeft zijn pogingen tot participatie ‘ten voordele van de samenleving’ (en natuurlijk van zichzelf, maar dat mag op een vrije markt) niet op en heeft als eerste het oog laten vallen op een nog leeg bedrijventerrein van de gemeente Oirschot, genaamd Westfields. De grond ligt schuin tegenover de ingang van de Legerplaats Oirschot op een royale steenworp afstand Airport en ook dicht bij afslag Best van de A58,

Wie eerst komt, eerst maalt zou je denken, maar – hoewel er nog niets definitief is – lijkt het erop dat Eindhoven zijn randgemeenten aan een touwtje heeft. Oirschot zou overwegen, de parkeerruimte te gunnen aan…Eindhoven Airport.

In  dat geval: weg participatie, of je zou de eensgezindheid van Oirschot en Eindhoven als zodanig moeten beschouwen. Zou de nieuwe koning dat bedoeld hebben in zijn troonrede?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten