maandag 16 september 2013

Billentikker

WA staat er nu op de troonhemel in de Ridderzaal. Zonder streepje tussen de initialen en zo hoort het ook, want zo is de koning destijds ook gedoopt. En W-A zou ook geen gezicht zijn. Volgens de politieke redactie van De Persdienst (Wegener) staat de troon van koningin Máxima naast die van de koning, maar dat is een zetel zonder baldakijn. Wat dat betreft, geniet zij protocollair niets meer dan de prins gemaal van weleer. Behalve die titel dan.

Hoewel Willem Alexander verknocht zou zijn aan de I-pad, gaan de speculaties niet in de richting van het gebruik daarvan bij het voorlezen van de troonrede. Het zelfde soort speculaties als onlangs aangaande de begraafplek van prins Friso. Met de nodige slagen om de arm, want je weet maar nooit. De Persdienst weet ook te melden dat koningin Beatrix – nu de grote afwezige – een ‘speciale techniek’ had ontwikkeld om de bladzijden van de papieren rede feilloos in volgorde te houden. Ik zou zeggen, WA, eis gewoon een ringband, dan kan er niks mis gaan.

Als gebruiker van een e-reader (geen I-pad maar iets beters), kan ik de vorst het gebruik van een I-Pad absoluut ontraden. Je zult maar transpirerend (een koning zweet niet) een pauze moeten inlassen met woorden: ‘Momentje, text is loading’. En dan ook nog dat geveeg met de wijsvinger.

Tot de speculatieve elementen behoort ook de te verwachten kleding van de monarch. ‘Het zal wel een jacquet zijn.’ Enerzijds: gelukkig maar, want op Blauw Bloed zag ik dat het doorsnee pak waarin WA zich hult, niet altijd even onberispelijk zit. Zoals Máxima nog altijd niet in de gaten heeft dat ze maar beter rokken tot over de knie kan dragen.

Ik houd het inderdaad op een billentikker. Die sluit immers perfect aan op het anachronisme van het koningschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten