woensdag 28 augustus 2013

Onder de Paraplu

De successvolle Bredase ondernemer Aad Ouborg, bekend van de huishoudapparaten Princess en van het ‘redden’ van een aantal monumentale gebouwen, waaronder het Grand Theatre, wil van de Bredase Koepelgevangenis (als zodanig dicht in 2016) een wat hij noemt Budget Bejaardenhuis maken.

Ouborg. What is in a name? En het toeval wil, dat ‘Koepelgevangenis’ een universele aanduiding is, die door de Bredase volksmond al in de negentiende eeuw werd vervangen door De Paraplu.

Uit Ouborgs persbericht: ‘Een groeiend aantal senioren kan moeilijk rond komen, waardoor een normaal bejaardenhuis voor hen niet meer betaalbaar is. In het Budget Bejaardenhuis delen bewoners een kamer en wordt de zorg zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daardoor kunnen senioren voor de helft van de prijs van een normaal bejaardenhuis gehuisvest worden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2017 hun intrek nemen in Budget Bejaardenhuis de Koepel.’

Paraplu of Koepel – het suggereert hoe dan ook bescherming of geborgenheid. Maar het nadeel van het historisch verleden van dit markante gebouw is ook, dat de gedachte aan ‘opbergen’ zich opdringt. Waren het vroeger dieven, moordenaars en oorlogsmisdadigers, waaronder de Drie van Breda, nu zouden het de ouderen moeten worden, die als automatisch het stempel opgedrukt krijgen van een normale zorg niet te kunnen betalen.

Een lumineus idee van een man, die bewezen heeft, de stoutste dromen te kunnen verwezenlijken, maar wel een idee deze keer, waar nog eens goed over nagedacht moet worden. Om puur emotionele redenen.

2 opmerkingen:

  1. Je weet toch inmiddels ook wel dat dit een onderdeel van een verzekeringsadvertentie is. Als iets te gek is om waar te zijn is dat meestal ook zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie mijn column 'Aprilgrap in augustus' http://manieren.blogspot.nl/2013/08/aprilgrap-in-augustus.html

      Verwijderen