woensdag 21 augustus 2013

Görings sigaren

Interesse in de sigaren van Hermann Göring? Göring wie? Die vraag kan rijzen bij de jongeren. Wel, dat was een topnazi die wellicht meer tot de verbeelding sprak dan Hitler himself. Vanwege zijn allengs pafferig geworden uiterlijk, immer gekleed in operette-achtige uniformen, met de maarschalkstaf in de hand. Liet zich na zijn arrestatie in 1945 nog ‘opgewekt’ (filmisch) interviewen. Werd in Neurenberg ter dood veroordeeld, maar wachtte de strop niet af. Sloeg in de cel de hand aan zichzelf.

Göring was hoofd van de Luftwaffe, leidde zodoende de bombardementen op Londen, Coventry, Rotterdam en andere steden, aldus de wraak van de geallieerden over Duitsland (Dresden!) afroepend. Los van zijn uniform-dwaasheden, omringde hij zich met luxe, was hij een veelvraat en een dief, maar wel een met ‘smaak’, want hij wist precies, welke Hollandse meesters voor zijn landhuis moesten worden gereserveerd.

Maar nu gaat het dus even over z’n sigaren: Sonderanfertigung für Reichsmarschall Hermann Göring, met initialen en familiewapen op de dozen. De fabrikant staat er ook op. Dat deed mij even opveren, gezien de dominante positie van de Brabantse sigarenindustrie in die tijd, maar zoeken met cigars of Göring leverde de naam van ene Otto Boenicke te Berlijn op.

De kistjes zijn kennelijk aan het eind van de oorlog door een Britse militair ingepikt, want ze zijn nu in het bezit van een particulier, ‘die ze heeft geërfd’ en te koop aanbiedt via een veilinghuis in Lincoln. Zo gaan die dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten