woensdag 27 maart 2013

Het eerste klas denken van Arnon Grunberg

Volgens Arnon Grunberg zijn er derderangs columnisten. En hij kan het weten, want hij beschouwt zichzelf, hoewel schrijvende bij  wijze van Voetnoot op pagina 1 van de Volkskrant, als eerste klas. Ik kan het trouwens onderschrijven want ik zit hier zelf op de derde rang.

Maar wie had dat gedacht, dat er anno 2013 nog rangen en standen zijn? Het verschijnsel verdient daarom toch een nadere verklaring. In de ogen van Grunberg ben je sowieso derde rangs als je mening hem niet aanstaat. Je kunt zelfs hoogleraar zijn, dan nog mankeert er ‘n hoop aan je intellectuele peil, wanneer je een opvatting verkondigt die niet spoort met het Grote Denken van de Grote Schrijver.

In concreto gaat het om de mensen die een burgerinitiatief namen tot herbezinning door de Tweede Kamer op het fenomeen Europa. En het is waar, als je zoiets op het internet aankaart, dan is het even gemakkelijk, 50.000 handtekeningen te verzamelen  als via Facebook enkele duizenden zich vervelende adolescenten naar Haren te lokken voor een feestje dat zo goed als zeker de nagel aan de doodskist wordt van winkeliers villabewoners, plaatselijke autoriteiten, de politie en de Minister van Veiligheid.

Maar is die discussiebehoefte over Europa daarom ook onzin? Kwestie van smaak en inzicht. En helaas kun je daar alleen maar over oordelen met de kennis van straks. Als je weet hoe het is afgelopen met de banken en hun klanten, eersterangs en derderangs. Voorlopig blijft het bij aanwijzingen, zoals het zich schaamteloos voorbereiden van de INGtop op toch weer een forse salarisverhoging. Zoiets valt onmogelijk met een voetnoot af te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten