maandag 25 maart 2013

Denk vooral niet na

nrc.next beveelt haar lezers aan niet na te denken bij de aria’s van de Mattheus Passie. Lux et Libertas – Licht en Vrijheid. Of geldt die wapenspreuk niet voor dat aanhangsel van NRC Handelsblad? Misschien staat het stuk ook wel in de moederkrant vandaag. Zou best kunnen.

Niet nadenken, doe dat dan ook niet bij die cirkelvormige repro van - en zo tot ‘eigentijds-functionele kitsch’ misvormde Christus voor Pilatus van de zeventiende-eeuwer Nicolaes Maes.

De gewichtigheid, dat paternalistische toontje, typisch NRC, waarmee zoiets gebeurt:

‘Ich will Jesum selbst begraben. Zet alle filosofische of religieuze bezwaren opzij en laat je meevoeren met de ariateksten. Het is een historische ervaring. Want de aria’s staan bol van een vrijwel verdwenen diepchristelijk sentiment’

En blablabla.

Je zou eens op verkeerde gedachten kunnen worden gebracht. Of geïnspireerd raken als Johann Sebastian Bach door een tweeduizend jaar oud verhaal. Die krant doet alsof de componist hiervoor geëxcuseerd moet worden.

Ik ben de laatste om welke religie dan ook te verdedigen, maar ik ga desnoods wel de barricaden op tegen wie het in z’n hersens haalt, aan te bevelen, niet na te denken.

Geen land ter wereld, waar de Mattheus in de Goede Week zoveel uitvoeringen beleeft als Nederland. Als remplaçant voor de doorleving van dat lijden, zoals die nog niet zo lang geleden bij deze week hoorde.

Een hypocriete luistergids als deze kan ik missen als kiespijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten