maandag 28 januari 2013

Ongehoorzaam

Van Eindhovens burgemeester Rob van Gijzel heb ik al eens eerder opgemerkt, dat hij er soms beter het zwijgen toe kan doen. Zijn uitspraken lijken mij meestal te veel ‘voor de Bühne’. Al was die Bühne zondag wel erg klein, gezien het handjevol mensen dat was komen opdagen voor de demonstratie tegen ‘uitgaansgeweld’ (overigens een betere aanduiding dan ‘zinloos geweld’, omdat zinvol geweld niet bestaat). Van Gijzel vond deze keer uit dat het de ouders van de geweldplegers in Turnhout ‘zou sieren’, als zij zouden meewerken aan de versnelde uitlevering van hun zonen.

Weet de Eindhovense burgervader dan nog niet, dat ouders tegenwoordig nog stommer zijn dan hun kroost? En die ouders in Turnhout zouden wel eens kunnen behoren tot de categorie die van mening is dat hun kinderen niet gehoorzaam behoeven te zijn maar, integendeel, in de eerste plaats zelfstandig en assertief. Ik zuig hier niks uit m’n duim. Vorige week stond de uitslag van een onderzoek in dagblad Trouw, die dit als de algemeen heersende opvatting bevestigde. Stom? Ja, vooral omdat die ouders wèl gehoorzaamheid eisen van andermans kinderen.

Dus de kinderen die ik vanmorgen weer in het pikkedonker onverlicht naar school zag fietsen zijn niet uw kinderen hoor, maar die van de buren. Overigens, ouders noch zonen daar in Turnhout schijnen te beseffen dat de onwilligheid om naar Nederland te gaan hen straks door de rechter wel eens extra zwaar zou kunnen worden aangerekend. Om van de vanavond opnieuw met schandaalbeelden op stang te jagen samenleving nog maar te zwijgen.

Wat mij ook een iets te vlotte prater lijkt, dat is het CDA-kamerlid Omtzigt. Dat heeft ‘ontdekt’ dat minister Opstelten van justitie vorig jaar eregast is geweest op een fundraisingsdinner van de VVD in Roermond, terwijl hij al zou hebben geweten van de verdenking van partijgenoot Jos van Rey van corruptie. Als één categorie politici maar beter terughoudend kan zijn over vermeende smetten op partijen in Limburg dan is het toch wel die van de ‘ouwe jongens krentenbrood’. Van het CDA dus. Al is het alleen maar om te vermijden dat er hard terug gemept wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten