dinsdag 29 januari 2013

Afstand

Om 17:05 uur, maandagmiddag meldden de Nederlandse dagbladen op internet dat koningin Beatrix een toespraak op radio en tv zou houden. Op hetzelfde moment wist iedereen in Nederland èn België, waar de kranten op dit soort dingen vaak nog sneller reageren dan de onze, dat HM zou aftreden. Bijna tegelijkertijd  citeerde onder anderen De Telegraaf ‘hofkringen’, die de abdicatie bevestigden. Vanaf dat moment was er geen ander nieuws meer. Ook niet op Twitter.

Na de toespraken van de koningin en de minister president, waren we volledig op de hoogte: Troonswisseling 30 april, Máxima koningin en geen prinses gemalin - droom bewaarheid, hoewel ‘Koningin der Nederlanden’, zoals het ED denkt, lijkt iets teveel van het goede - eerste Koningsdag 27 april 2014, verjaardag van W.A.  Nog slechts één punt van verwarring: koning Willem Alexander of Willem IV? De historische traditie wil natuurlijk het laatste en bovendien neemt dat definitief afstand van het begrip pils.

En toen de reacties. Een respectabel aantal onderdanen had het zien aankomen – ‘Ik zei gisteren nog tegen manlief, Beatrix wordt 75 dus…’ De veel gemaakte vergelijking met het Britse vorstenhuis, waarbij prins Charles telkens weer wordt afgeschilderd als een armzalige stakker. ‘Dat heeft Beatrix haar zoon willen besparen.’ Op de BBC hoor je daar geen woord over. Correspondent Anna Holligan bericht sober: ‘Her abdication is bound to raise interest in the UK, where Queen Elizabeth II is 86 and recently celebrated her Diamond Jubilee.’

Wat zou de grootste verdienste zijn van koningin Beatrix? Dat ze iedereen, maar dan ook echt iedereen voor zich heeft ingenomen. Ook PVV-leider en monarchie-criticus Wilders, zo bleek uit zijn reactie. Iemand vroeg zich op Twitter af: bestaat het Republikeins Genootschap nog? De kranten hadden natuurlijk een bijlage ‘voor het geval dat’ klaar liggen. Aanvankelijk zag het er naar uit dat dagblad De Limburger die vanwege een staking van grafici ongebruikt moest laten liggen, maar de drukkers streken uit respect voor Haar over hun hart.

Het Eindhovens Dagblad opent met een gevoelig stuk van beroepscynicus en anti autoritair columnist Jos Kessels, waarin die de toekomstige koningin moeder (over die toekomstige titulatuur hebben we het nog niet gehad) beschrijft als de wijze oma bij wie je ‘met liefde en plezier op een warme zondagmiddag op bezoek zou gaan om met een sigaret en een glas wijn het leven te bespreken’.

Ik zei toch al, iedereen, maar dan ook echt iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten