vrijdag 18 januari 2013

LiBra, nee BraLi Orkest

Er is gebeurd, wat gedurende minstens een halve eeuw ondenkbaar was, maar nood breekt wet: Het Brabants Orkest (HBO) en het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) zijn gefuseerd.

Hoe het nu zit met de vestigingsplaats is me ontgaan. Hoe het zij, het lijkt mij een onderwerp om (opnieuw) oneindig over de kissebissen. Maar nee, er blijken toch belangrijker kwesties op tafel te liggen: Hoe gaan we heten? Daar zijn ze in elk geval nog niet uit.

Zuid-Nederlands Orkest? Afgekeurd.

Orkest van het Zuiden? Nog erger.

Wat nog wel eens wil helpen in dit soort gevallen is, jawel, een prijsvraag. En als je dan een gratis seizoensabonnement inzet, garandeert dat betrokken deelnemers, hoewel je hebt mensen die aan álle prijsvragen meedoen.

Laat ik es proberen, een voorzetje te doen. LiBra Orkest? Nee dat ruikt te veel naar goedkope textiel. Bovendien dat vinden de Brabanders niet goed, want zet Limburg teveel voorop. BraLi dan? Klinkt weer te branieachtig en ontlokt aan de Limburgers hetzelfde bezwaar als dat van Brabant tegen LiBra.

Welke naam je ook kiest, achteraf blijkt het toch weer minder geslaagd. Kijk maar naar de concertzaal in Eindhoven. Heeft zowat vijftien jaar Muziekcentrum geheten en moest toen opeens Muziekgebouw worden, terwijl dat meer een naam is van 125 jaar geleden.

Deelnemers aan de prijsvraag adviseer ik, zich te onthouden van frivoliteiten, want klassieke muziek is nog steeds een (naar mijn smaak te) deftige aangelegenheid, van dames en heren in zwarte kledij. Daar past niet zoiets als De Veulpoepers bij.

Brabanders kunnen hun idee inzenden via nieuwenaam@brabantsorkest.nl Limburgers natuurlijk ook, maar die zullen het Limburgse mailadres prefereren.

En als het maar niet Orkest Zonder Grenzen is, want die naam is al geclaimd.

1 opmerking:

 1. Je krijgt bij deelname in elk geval automatisch antwoord, kijk maar:
  Beste heer, mevrouw,

  Wij danken u hartelijk voor uw creatieve bijdrage en waarderen uw moeite om met ons mee te denken!
  Medio februari 2013 wordt de uitslag gecommuniceerd via de media en onze website www.brabantsorkest.nl
  Mocht u de gelukkige winnaar zijn van verloting van vrijkaarten, dan berichten wij u hierover via uw email.

  Met muzikale groet,

  Afdeling Marketing & Communicatie
  Het Brabants Orkest

  BeantwoordenVerwijderen