maandag 7 januari 2013

Begonnen

Vandaag is het oudejaar eigenlijk pas weggegooid en zijn we aan 2013 begonnen. Je zag het vanmorgen onmiddellijk aan de ‘binnenspits’ – al die mannetjes in hun rijdende kooien die de 12 kilometer naar het werk hobbelen, in het pikdonker over de parkeerplaats rond het winkelcentrum Heivelden racen om toch maar sneller van A naar niet Beter te komen.

Je zag het ook aan de gigantische stapels oud papier langs de stoeprand, aan de uitpuilende glascontainers. Twee mannen met het dynamische symbool van de gemeente Best op de rugpanden van hun oranje hesjes staan te filosoferen bij de oversteekplaats, de pionnen vast uitgezet (binnenfile). Gaat er na máánden eindelijk iets gebeuren aan de verzakkingen rond dit zebrapad, die bij de minste regen dwingen tot fierljeppen? Ik voel me nalatig, want had natuurlijk de klachtentelefoon moeten gebruiken. Heeft nu iemand anders gedaan, weten de mannen. Maar, verzakkingen? Aan de overkant ook? Ja daar ook. Toch nog nuttig werk gedaan.

De aan de apotheek gelieerde DA-drogist heeft het veld geruimd en de apotheek belooft ons een ‘totaal nieuw concept’ in verband waarmee de helverlichte winkelruimte met rood-witte linten is afgebakend en de medicijnen worden overhandigd aan een geïmproviseerde balie. De apotheker – vroeger zeiden ze apothekeres – zit nagenoeg in het openbaar, als in een etalage,  te vergaderen met haar assistentes.

De winkel, waarin de speelgoed-speciaalzaak het niet redde, staat te huur. Een gedegen aanwijzing dat de vestiging van een Kruidvat in dat pand  een gerucht blijft.

Ik vraag aan Dick van de Readshop of hij toevallig nog een Trouw heeft van afgelopen vrijdag, want dat bevat een schitterende bijlage over het onderwerp ‘Stilte’. Helaas, zegt hij, ik denk dat die krant nergens in Best meer te krijgen is. Er is geen vraag naar. Schande. Komt waarschijnlijk door het christelijke sausje dat haar aankleeft. Maar haar visie op de wereld is veel breder. Trouw adverteerde ooit met ‘Misschien wel de beste krant van Nederland’. Achteraf klink dat bescheiden, want ze is de beste krant. Vind ik.

Dan maar volstaan met twee lege wijndozen van De Plus. Voor het oud papier van 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten