maandag 24 september 2012

De schuldvraag

In het Mediaforum, subrubriek van NCRV’s Lunch op Radio 1, moest het wel gaan over de schuldvraag rond de rellen in Haren.

haren_krawalleJammer dat alweer enkele fossielen van de oude media, met name Frank Kuitenbrouwer (NRC) en Max van Weezel (VN), het hier voor het zeggen kregen, want ze zaten er volgens mij voorspelbaar naast toen ze de op het nieuws verlekkerde kranten, de radio en de televisie (op tijd in Haren opgestelde satellietzenders) aanwezen als dé hoofdschuldigen bij het ‘aantrekken’ van wat nu opeens gelegenheidshooligans heten.

Ik zit liever op de golflengte van (internet)journalist Henk Blanken, die in de Wegener kranten terecht vaststelde dat jongeren kranten lezen noch tv kijken, laat staan iets met radio hebben. In de visie van Blanken waren het de social media als Facebook en Twitter, die in dit geval als instrumenten voor de opjutterij fungeerden.

Ik denk dat we nog lang niet uitgepraat zijn over zaken als het zelfreinigend vermogen en de daarmee verbonden verantwoordelijkheden van deze razendsnel en vrij toegankelijke webapplicaties en hun gebruikers. Beperking of censuur zijn daarbij niet aan de orde. De communicatietechnieken zijn immers al zo ver in hun ontwikkeling dat kwaadwillenden altijd een kanaal zullen blijven vinden, om hun snode plannen te verwezenlijken.

Zinvoller lijkt een degelijke evaluatie van de manier waarop diverse overheden op de nadering  van de Harense Krawalle hebben gereageerd. Constateringen achteraf, als die van ‘Veiligheidsminister’ Opstelten: ‘Volstrekt onacceptabel’, zijn tot op de draad versleten en op z’n zachtst gezegd lachwekkend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten