woensdag 15 augustus 2012

Radiostilte = achterkamertjespolitiek

Het ziet er naar uit, dat de overheid niet langer in staat is, de burger in de watten te leggen. De centen zijn op en steeds vaker geldt het gezegde voor wat hoort wat.

Zo heeft de gemeente Breda inwoners van het kerkdorp Ulvenhout de wacht aan gezegd: jullie gaan die mooie beukenhagen in je wijk zelf knippen, of wij vervangen alles door gras. Je moet eigenlijk die groene wijken zien, om echt te snappen hoe erg zo'n dreigement is.

Het onderhoud van rotondes wordt tegenwoordig gesponsord, ook in Best. Een kwekerij bij voorbeeld, mag bij wijze van tegenprestatie een bordje plaatsen dat je niet kunt lezen, zonder het risico te lopen, van de weg te raken. Ik zet trouwens, in het licht van de verkeersveiligheid, wel vaker vraagtekens bij van officiƫle zijde geplaatste borden en teksten langs de straat. Moet steeds weer denken aan die man, die op een verkeersplein 'gewoon' rechtdoor reed en dat achteraf verklaarde met de mededeling opeens kwam er een rotonde op me af!

Langs de Willem de Zwijgerweg in Best is een peperdure geluidswal van met stenen gevulde ijzerconstructies gezet, maar als je nou denkt dat de aanwonenden tevreden zijn? Nee, dan zou er toch eerst nog eens geluidsarm asfalt moeten komen. Asfalt maakt geen lawaai en kan dus ook niet geluidsarm zijn, maar dat snappen jullie wel. Het gaat natuurlijk om de hardrijders die daar het woongenot verpesten. Oeps, even niet gedacht aan het bestrijden van het euvel aan de bron door daar eens af en toe flink te handhaven.

Al dat gedoe aan de Willem de Zwijgerweg staat trouwens in schril contrast tot het recente beleid van de gemeente Best op het gebied van de bescherming van wat tegenwoordig zo mooi 'het akoestisch milieu' heet. Precies een jaar geleden signaleerde ik al, dat in het inbreidingsplan Schutboom onder meer een rij geschakelde koopwoningen is gebouwd, die met hun achterkant uitzien op de Ringweg. Opeens is daar afgezien van de aanleg van een aarden wal, zoals die wel elders langs de Ringweg is gemaakt. Als klap op de vuurpijl verrees in hetzelfde plan, maar dan met de voordeuren op enkele meters van de Oirschotseweg, een rij starterswoningen. Men weet wel, de Poort van Best, die uiteindelijk een poorTJE bleek te zijn. Wel eens het geroffel van het verkeer op de klinkers daar waargenomen? Natuurlijk niet, want de doorsnee Bestenaar komt daar alleen langs in de beschutting van een auto. Roffelt zelf, zeg maar.

Kan men het zich 'n beetje voorstellen, dat de ondernemers aan de Oirschotseweg binnen de ring, met argusogen zitten te kijken, hoe lang die verwennerij aan de Willem de Zwijgerweg nog door gaat. Zij vinden terecht dat zij onderhand aan de beurt zijn voor een reconstructie die echt hout snijdt.

Er is, mede gezien dit alles, volop aanleiding het hopelijk binnenkort te reconstrueren college van B en W alle sterkte toe te wensen. Hoe is het er trouwens mee? Zijn partijen en personen inderdaad bereid, iets van hun belangen in te leveren, zoals een prominente ingezetene naar aanleiding van de politieke ruzies suggereerde? Het blijft afwachten, zeker nu de voorzitter van het plaatselijke CDA een alibi voor zijn schijndemocratisch opereren denkt te hebben gevonden in het vormen van een tandem met zijn collega van de VVD. En dan die radiostilte, de nieuwste vorm van achterkamertjespolitiek, uitgevonden door Rutte en consorten. Jullie weten het, daar kwam alleen maar narigheid van.

(Gesproken column Omroep Best, 15.08.12)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten