donderdag 16 augustus 2012

Linkse Brabo

Emile Roemer, de laatste dagen om begrijpelijke redenen, ‘object van beschadiging’, wordt op de website Welingelichte Kringen Brabo genoemd. Een variant op aso? Nou, er staat: ‘Emile Roemer: Niet langer de immer goedgemutste, linkse Brabo.’ Bijna een contradictio in terminis, linkse Brabo, maar sinds Joan en Wilbert Willems en Jan Marijnissen geldt dat niet meer.

Standbeeld_Brabo_Grote_Markt_Antwerpen_188x290Enfin, het is de nieuwste aanduiding van Brabander, maar cultuurhistorisch bezien is dat zoiets als vloeken in de kerk. Al moet gezegd dat de naam van Nederlandse en Belgische provincies, die ooit deel uit maakten van het Hertogdom Brabant wel eens is herleid naar Brabo, de romeinse soldaat die in Antwerpen de reus Druon Antigoon zou hebben gedood.  Daarbij zijn rigoureus handen afgehakt en in de Schelde geworpen. Dit handwerpen zou de naam van de stad moeten verklaren (sommige Brabanders spreken de h voorafgaand aan een klinker niet uit).

Mooi verhaal, maar allemaal flauwe kul dus, waarbij die romeinse soldaat Brabo, om de verwarring en de spanning nog wat te verhogen ook maar als een reus wordt aangeduid.

Brabo. Best wel een geschikte geuzennaam eigenlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten