zaterdag 14 juli 2012

Wat kan Mart dat nou schelen?

De Wegener pers wijdde deze week twee tabloid-pagina’s aan een biografie van Mart Smeets. Elfde Gebod: noem nooit een straatnaam naar een nog levende persoon. Twaalfde Gebod: Schrijf nooit een biografie van een mens in leven. Die is altijd incompleet. De mens èn de biografie.

Het heeft allemaal met geld te maken, net als het geval Marco Kroon, die commandantje werd in Oirschot en op verzoek van zijn advocaat officieel werd ingehuldigd. Eens BN-er, altijd BN-er.

Zo ook Mart. Brengt het wat op? Nee? Dan gaat het niet door. De vpro gids vroeg hem onlangs zijn medewerking voor een artikel over Jean Nelissen, alias De Neel, de aan lager wal geraakte en inmiddels verscheiden sportverslaggever, die met zijn onafscheidelijk stompje sigaar in de mond, ‘n tijdje heeft meegewerkt aan Smeets’ Avondetappe. Nee dus. Geen belang bij. Stel je voor zeg, hij heeft immers nog altijd een boekske in de pen en dan laat je toch zeker ‘t achterste van je tong niet zien.

pantaloneOch, het kan deze Pantalone –> van de wielerjournalistiek helemaal niks schelen wat men van hem vindt. Hij mag alles zeggen en doen, om te blijven balanceren tussen bewondering en haat. Het gaat er namelijk niet om, wat er over je wordt gezegd, als er maar over je wordt geluld.

Oogst van een week Avondetappe:

- Carla Bruni is volgens S. ‘de vrouw van de gewezen eh..eerste minister van Frankrijk’.

- Een helikopter van de Tour scheert over een maïsveld, zoals helikopters dat kunnen. S. vindt echter dat daar aardappelen groeien. Een variant op het verkopen van knollen voor citroenen.

- O ja, en dan heeft Mart ook nog herinneringen aan Brigitte Bordeaux. Als die maar appellation controlée is.

Avondetappe. Nog één week te gaan en daarna duikt Smeets als gepensioneerd presentator op bij Omroep Max, neem ik aan. Maar die laatste week zit ik op het puntje van m’n stoel voor de nieuwste enormiteiten en vormen van kontenlikkerij van S. Zoals bij eregast Van Agt, die een leven lang een wielerhobby heeft gesimuleerd. Heb ik uit de eerste hand, namelijk van hem-zelf. Off the record kan niet eeuwig duren, want dat leidt maar tot geschiedvervalsing.

Ik blijf dus nog even naar het Waterloo van Smeets kijken, Om er eventueel hier verslag van te doen. Leedvermaak is namelijk een van mijn onaangename karaktertrekken, vooral als het BN-ers betreft.

1 opmerking:

  1. peter stiekema14 juli 2012 om 12:17

    En Michael Boogerd heet Boogerd en niet Bogaard, zoals we vrijwel iedere avond mogen vernemen. Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan het programma van de VRT Vive le Vélo, oneindig veel beter en sympathieker.

    BeantwoordenVerwijderen