zaterdag 4 februari 2012

Turbo-Charlie

Charlie Aptroot, onze volksvertegenwoordiger, pardon de vertegenwoordiger van de VVD in de Kamer, niet vies van een leugentje, zoals dagblad De Pers al eens deugdelijk heeft bewezen, denkt dat-ie de reizigersvereniging ROVER voor eens en voor altijd de mond heeft gesnoerd, met de bewering dat het Openbaar Vervoer (OV) 'alleen maar beter wordt van bezuinigingen'.

Hoe zit dat volgens Charlie, op een symposium in Rotterdam? Laat ik Nu.nl even citeren: 'Aptroot denkt dat er fors kan worden bezuinigd door minder overhead te hebben. Hij hekelt de vele verschillende organisaties die een stukje van OV in de randstad organiseren. Liever zou hij zien dat er één orgaan komt dat dit doet en dat afdwingt dat er beter tussen bedrijven wordt samengewerkt. “Het maakt de reiziger niet uit wie de vervoerder is, maar wel of de bestemming goed kan worden bereikt.”

Dus, roept ijdeltuit Charlie parmantig: 'Bezuinigen moet gewoon. Punt.'

Maar hoe zat het ook weer? Hoe juichte ook de VVD (Charlie was toen politiek nog niet droog achter de oren) in het koor van de toen net afgetreden Margaret Thatcher en andere voorstanders van privatisering, toen Europa in 1991 die richtlijn uitvaardigde voor het OV. Er moest concurrentie komen, de eenheid van de NS en haar dochterbedrijven (busmaatschappijen) moest worden doorbroken. En blablabla. Welaan, we ervaren dagelijks de gevolgen en niet alleen als het sneeuwt.

Ferme jongens, stoere knapen die nu roepen: ‘Maak er één orgaan van’. En die centralisatie (wat is het verschil met nationalisatie?) nu weer tot de panacée van het OV verklaren, vanwege ‘al die overhead’.

ROVER had zich op dat Rotterdamse congres niet zo makkelijk in de pan moeten laten hakken. Zeker niet door Turbo-130 km-Charlie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten