woensdag 15 februari 2012

Stoppen met voortrekken Apple

Een vmbo-school in Hoorn gaat de I-pad verplicht stellen voor haar brugklassers. Te betalen door de ouders; als die dat niet kunnen opbrengen, kunnen de leerlingen zo’n ding lenen voor gebruik op school.

Ik vind dat ‘openbare instanties’ als scholen en publiciteitsmedia niet langer moeten meewerken aan een monopolie-positie van de fa. Apple. Om meer dan een reden: De productiemethodes van dat bedrijf in ontwikkelingslanden, inclusief kinderarbeid. Het kunstmatig hoog houden van de prijzen. De vergaande bemoeienis met wat je met het door jou gekochte apparaat mag doen en wat niet.

De I-pad is een uitstekend product, maar niet de enige mini-computer die over de eigenschappen beschikt, nodig voor communicatie (via het internet) en educatie. Het aanbieden van apps exclusief voor de I-pad is een vorm van discriminatie van door anderen op een niet minder innovatieve manier gefabriceerde tablets, gebaseerd op een ander besturingssysteem (Android van Google).  Het is ook strijdig met de vrije-markt-economie.

Het doorgeven van teksten en illustraties, waarbij het in het onderwijs voornamelijk gaat (e-books), is helemaal niet afhankelijk van de I-pad. Het is zelfs de vraag, of niet kan worden volstaan met een veel goedkopere e-reader met netwerk-functionaliteit. Als ik ouder was, zou ik de (gedwongen) aanschaf van een I-pad voor mijn kind om principiële redenen afwijzen.

Update 07.03.2012:

In België zijn ze helemaal van streek door eenzelfde initiatief. Verkapte manier van schoolpromotie op kosten van de ouders. En de kinderen, die willen wel.

Zie Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten