dinsdag 14 februari 2012

Schaf alles toch gewoon af

De etymoloog prof. Marcel Dicke, ook wel ‘de onvermoeibare ambassadeur van het insectenrijk’ genoemd (vrijdagavond vanaf 7 uur te horen in het programma @OBALive op Radio 5 - uuuh, Radio 5? Ja, doe toch maar) vindt dat onze ingewikkelde samenleving best zonder managers kan. Dat heeft hij bij de bestudering van het insectenrijk opgestoken. Er zit kennelijk meer in die minuscule koppies dan wij kunnen bevatten.

Bij de gemeente Best, waar al jaren sprake is van een ernstige vertrouwensbreuk tussen ambtenaren en management (inclusief werkgever B en W), zouden ze met deze tip hun voordeel kunnen doen. Ik ben zelfs geneigd, te zeggen: schaf alles toch gewoon af. Want via RTL 4 Nieuws vernam ik dat een spiksplinternieuwe Zuid-Hollandse fusiegemeente overweegt, het – nog makkelijker - zonder gemeentehuis te gaan doen.

Maar het is allemaal veel ingewikkelder dan zelfs prof. Dicke denkt. Want om maar bij Best  te blijven: er is een gemeentesecretaris op afgeknapt, die trouwens nu op zijn nieuwe standplaats in West-Brabant ook al weer aan de dijk is gezet. Er is een burgemeester, die van de ene dag op de andere politiechef in Zeeland werd. Sensationeel om haar opeens op tv in dat gegalloneerde uniform terug te zien. Dat was mevrouw Demmers, die nu in de Bestse raadszaal tweemaal op een geschilderd portret is afgebeeld. Ze liet zich gewoon Letty noemen, wat evenwel niet heeft geleid tot verandering van de cultuur in het gemeentehuis. De haar opgevolgde waarnemend burgemeester, Yvo Kortmann (‘Ik ben ouwerwets’) heeft daar onmiddellijk een eind aan gemaakt. ‘Kopje koffie, Yvo?’ – ‘Hoho.’

De heer Kortmann, die in het plaatselijk weekblad doorgaans opgewekte columns schrijft onder de titel Mijn Best(s)e Gevoel, kreeg als hoofdtaak, orde op zaken te stellen en daarvoor werd zijn tijdelijke ambtstermijn zelfs met ‘n jaar verlengd. Niet genoeg, zegt hij nu – eigenlijk zijn er zes jaar nodig. De raadsoppositie denkt daar even anders over en diende maandagavond zelfs een motie van wantrouwen tegen de burgemeester in. Echter de coalitie had volgens het Eindhovens Dagblad ‘de gelederen gesloten’, wat volgens die coalitie weer niet nodig is, want de plaatselijke regering is per definitie één van denken en doen.

Burgemeester Kortmann en het ED zijn nauwelijks meer on speaking terms, sinds de krant hem een autoritaire controlfreak heeft genoemd. En zo tobben we maar aan in Best, met slechts één door iedereen aanvaard adagium: herstel van vertrouwen. Alleen, de fractievoorzitter van de PvdA heeft dat niet langer willen afwachten. Die is vorige week vervroegd weggelopen, wat nogal theatraal overkwam, omdat-ie toch al van plan was dat per 1 maart te doen. Toch blijft het triest, omdat het een oud-wethouder is, die best een waardig afscheid had verdiend. Intussen speelt ook nog een gerechtelijke procedure rond de schorsing van de voorzitter van de OR, die in afwachting van de laatste raadsvergadering even was stilgelegd.

En nog is het wantrouwen niet voldoende geschetst, want er is in Best een rel rond een – kennelijk uit wanhoop geboren – lek naar de krant. Daarover klonk maandagavond andermaal in de raadszaal dat daarvan ‘de onderste steen boven moet komen’.

Had ik het over theater? Ja en het heeft veel weg van een tragi-comedie. Want de ambtenaren die maandagavond de Burgerzaal van het gemeentehuis vulden om het politieke geharrewar op een scherm te volgen, hadden het voordeel dat ze – in tegenstelling tot de publieke tribune – het besprokene luidop naar hartelust konden becommentariëren. Zoek je nog een lek? Dan had je daar moeten gaan zitten.

(Gesproken column voor Omroep Best, 15.02.12, 18:10 uur.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten