maandag 23 januari 2012

Allemaal kinderen

Toch jammer dat het initiatief van die moeders in Friesland Vroeg op Stap, nota bene beloond met een Europese award, in het zuiden nooit is aangeslagen en dat het uitgaan van jongeren slechts hier en daar, onder meer in Best, enigszins is geregeld tijdens carnaval.

zatWant het kan dan elk weekeinde weer een bende zijn in de Eindhovense stapstraat Stratumseind, de kasteleins ter plekke weten momenteel niets anders te doen dan te discussiëren over het verlaten van de sluitingstijden dan wel over het helemaal vrijlaten.

En denk nou niet dat het drankprobleem onder de jongeren, oorzaak van alle heisa, van onderlinge vechtpartijen (met soms dodelijke afloop) tot het molesteren van hulpverleners en politiemensen beperkt blijft tot de stedelijke gebieden.

In Bergeijk bij voorbeeld is het allang niet meer louter het herremenieke dat volgens het liedje zo goed speelt omdat of ondanks dat het teveel heeft gedronken van ‘het gerstebier van Kyrië’. Daar is het zondagnacht na drieën (!) tot heftige rellen gekomen tussen surveillerende agenten en groepen jongeren van, lees ik in het politierapport, 18 tot 21 jaar. Columnist Hugo Camps heeft gelijk: er zijn geen kinderen meer.

Je kunt ze oppakken, vastzetten, beboeten, weet ik veel wat nog meer om ze te straffen en het ‘af te leren’, maar daarmee los je het probleem niet op. Het is als met het vuurwerk, waardoor dit jaar ‘slechts’ 21 mensen het licht uit een oog moeten missen. Gewoon de wet stellen, want je kunt het gelijk van Camps ook omdraaien: het zijn allemaal kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten