maandag 8 augustus 2011

Gelazer

De nrc.next opent vandaag met de kop ‘Amerika van zijn troon gelazerd’. Dat vindt opa NRC niet goed, want opa is destijds geleerd dat woorden als lazeren, belazeren etc.zijn afgeleid van de bijbelse melaatse Lazarus, die door de Here uit de dood is opgewekt. Pas in de tweede helft van de vorig eeuw, toen opa zo’n beetje de jaren des verstands had bereikt, zei een deftige politicus met bekakte stem ‘We zijn grotelijks belèzerd’ en toen mocht er qua manier van uitdrukken opeens van alles. Maar met lazeren de krant openen? Toch nog ‘n beetje foei!

Niet dat ik me nog ergens over verbaas hoor, zelfs niet over het feit dat je in Boekel op de kermis niet meer met de botsautootjes mag botsen, want als je dat toch doet, dan wordt je bij het verlaten van het kermisterrein in elkaar geslagen. Daders: vier jongeren. Maar er zitten jongelui (is dat niet een typisch opa NRC-woord?) vast voor zwaardere vergrijpen. Zó zwaar, dat staatssecretaris Teeven van Justitie overweegt, het jeugdstrafrecht nog maar weer eens ‘n beetje aan te scherpen. Voor de gevangeniscapaciteit hoeft-ie het niet te laten. Sante Brun stelde vorige week nog vast, dat in Veenhuizen, afgezien van de roemruchte strafkolonie, laatstelijk bekend als afkickoord voor drankrijders uit het mediapark (avant la lettre) te Hilversum, een complete gevangenis staat te verpieteren. Des gewenst wordt je er, onder het inspirerende motto ‘Veenhuizen boeit’, rondgeleid.

Nee, verbazen doet opa zich niet meer. In Eindhoven heb je een rotonde, waarvan het midden bestaat uit een behoorlijk diepe kuil met betonnen wand, ‘n soort Steile Wand om in kermissfeer te blijven. Afgelopen weekeinde leverde een automobilist het kunststukje, in die Berenkuil te duiken. Dit gebeurde volgens het ED ‘voor de vierde keer in afzienbare tijd’. Waarmee de krant weer eens bewees, in staat te zijn, een flink eind in de toekomst te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten