woensdag 20 april 2011

Kamelenneus

Je kunt niet anders zeggen dan dat Best met z’n tijd meegaat. Om te beginnen is daar wethouder Paul Gondrie die tot maart 2010 vier jaar noodgedwongen in de bestuurlijke luwte heeft doorgebracht, maar in die periode kennelijk zijn hersens wel heeft gebruikt. Zodoende lijkt hij erin te slagen, binnen het jaar dat wij weer in functie is, enkele hoofdpijndossiers tot, laat ik het voorzichtig zeggen, begin van een oplossing te brengen, al gaat dat in de gemeenteraad met veel steunen en zuchten, zo niet met geknars der tanden, gepaard.

molen_met_kapIk doel hiermee op twee projecten. Een door de gemeente uitgenodigde particuliere initiatiefnemer, tevens eigenaar van Aquabest, Roland van Pelt, denkt een deel van het recreatiegebied De Vleut zodanig te hergroeperen dat het de titel Groene Poort van het Groene Woud waardig is. Het is bij deze herschikking en ontsluiting van een aantal recreatieve activiteiten (Best Zoo, Toon Vertier’s Tuk Tuk) alles groen wat de klok slaat. Want er komen ook een natuurdoolhof en een educatieve boerderij en als klap op de vuurpijl een  door schaamgroen omringd parkeerterrein met de welklinkende naam natuurtransferium.

Ook in taalgebruik, is Best groeiende. Zo had oppositieleider Leo Bisschops het over een camel’s nose (kamelenneus) niet in verband met Best Zoo, maar met de ‘minst nadelige’ oplossing van wat het molenvraagstuk is gaan heten. Een gerestaureerde molen die (nog wiekenloos) niet mag draaien, omdat de eigenaresse van het aan de voet daarvan gelegen café de daarvoor benodigde erfdienstbaarheid weigert. Zit er niet anders op dan dat voormalige muldershuis voor dik ‘n half miljoen aan te kopen. Het niet op korte termijn laten draaien van de molen, zou de gemeente op terugbetaling van de restauratiesubsidie aan het rijk komen te staan. Zo zou de kameel z’n neus stoten.

Dat half miljoen is inclusief het afkopen van het contract met Bavaria. Ik heb in de discussie de vraag gemist of brouwer Peter Swinkels, niet bereid zou zijn in dit geval een ‘cultureel gebaar’ te maken? Hij zal toch wel in meer geïnteresseerd zijn dan in het voortbestaan van PSV? Trouwens, de gemeente weet nog niet wat ze met het (ook monumentale) café gaat doen. Misschien is er straks toch weer bier nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten