zaterdag 26 februari 2011

Zwartrokken lichten

Zou de VPRO nu ook dreigbrieven krijgen vanwege een cartoon? Want de tekening die in de vpro gids van deze week staat liegt er niet om. Alleen, een christen, dus ook een rooms-katholiek, die een klets op de wang krijgt, wordt geacht de dader zijn andere wang toe te keren. En een coverstory in een door een select publiek gelezen tijdschrift is ook iets anders dan een zich als links afficherende website.

fens_pausKRO-correspondent te Rome, Stijn Fens, zoon van de door hem door en door katholiek genoemde literatuurcriticus Kees Fens (de graad van zijn eigen roomsigheid blijft evenzeer in het midden als die van de KRO) schreef over het Vaticaan een boek, dat je een equivalent zou kunnen noemen van Hoflands Tegels lichten. Alleen, hier worden zwartrokken gelicht, want Fens onthult ‘geheimen van het Vaticaan’ in die mate dat hij verwacht dan wel vreest niet meer met de paus op reis te mogen.

De meest criminele staat van de wereld, licht Stijn Fens toe in het VPRO-interview. ‘Het Vaticaan heeft 500 inwoners en 800 geregistreerde misdaden per jaar.’ Wellicht ter geruststelling voegt hij eraan toe, dat het voornamelijk om kleine diefstallen en zakkenrollerij gaat. Dat die criminaliteit wel eens hoofdzakelijk door bezoekers zou kunnen worden bedreven, zou ter relativering kunnen dienen, maar die laat Fens achterwege.

Hoewel meer losse-verkoop-bevorderend dan de brave, Fanta drinkende en tv kijkende paus op de omslag, heeft de vpro gids de meest saillante tekening van Erik Kriek voor de binnenkant bewaard. Een grijnzende Fens, die de travestie-attributen van Benedictus XVI onthult.

Benieuwd, of de schrijver van ‘VaticaniĆ« – De geheimen van de paus´ Ć¼berhaupt nog wel langs de Zwitserse Garde komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten