maandag 28 februari 2011

Niet naar de Ionenvalmagneetstraat

zweefheuvel

Zweefheuvel, Best

Op het geven van straatnamen zou belasting moeten worden geheven. Of boete, het hangt er van af. Want wat daar niet allemaal mee gebeurt… Soms lijken de breinen die de straatnamen bedenken, volkomen van het padje, of ze zijn vergiftigd door ambtenaren- dan wel stadhuistaal. Als de naamgeving nu gevoed werd door een levendige fantasie, dan zou het welllicht nog wat kunnen worden. Maar het automatisme waarmee deze bureaucraten te werk gaan.

Neem de gemeente Best. In de oudere wijken tref je menige miskleun aan. En dan bedoel ik niet in de eerste plaats, de toelichting die men onder de straatnamen heeft gezet. Zo van: ‘Rembrandtlaan – Beroemd schilder.’ Alsof iemand zou denken dat R. Harmensz. van Rijn een molenaar was, wat trouwens best had gekund, maar dat terzijde. Even verder heb je een protestants-christelijke school, die aan de Lumeystraat is gelegen. Een watergeus, bijgenaamd het everzwijn, moordenaar uit de zestiende eeuw, van o.a. een aantal nonnen en monniken uit Gorinchem. Oorlogsmisdadiger naar historische en hedendaagse normen.

In de wijken Heuveleind en Heivelden heeft men het gezocht in samenstellingen met onder meer de woorden hei en heuvel. Gewoon het woordenboek gepakt en het rijtje afgegaan, slechts waakzaam tegen bepaalde drieletterwoorden en andere ongerechtigheden. Zelf woon ik aan de Vogelhei, wat nog enigszins verteerbaar is (niet dat het feit ik daar woon, maar dat die straat zo heet), maar wat te denken van namen als Knikeind en Knoteind, Meeteind, Nestheuvel en Reepheuvel. Over Zweefheuvel maakte ik za eerder een photoshopgrapje. Samenvoegingen met –velden pakten in het algemeen wat beter uit.

Een absolute topper geven de straatnaamgevers in Eindhoven nu ten beste. Verhuis je binnen afzienbare tijd naar het stadsdeel Strijp, dan loop je het risico dat je komt te wonen in of aan de Ionenvalmagneetstraat, de Schaduwmaskerstraat, het Afbuigspoelplein of aan het Elektronenkanon.

Mij niet gezien dus, daar in die Ionenvalmagneetstraat.

4 opmerkingen:

 1. Igor was erg onder de indruk van de foto!

  Wat een idiote straatnamen en zo lastig spellen met al die dyslectische kinderen tegenwoordig.

  Gelukkig hebben wij helemaal geen straatnamen hier, de postbode weet ons gewoon te vinden als er maar een naam, postcode en plaatsnaam op de enveloppe staat. Brénazet is een "lieu dit" wat zoiets als een gehucht betekent. We hebben ook geen huisnummer.En in het grotere dorp, Montmarault, waar wel straatnamen zijn heten de straten gewoon Rue de la république en Rue de commerce of Charles de Gaulle zoals in elk ander Frans dorp!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die postcode geldt ook hier hoor. En wij hebben hier een Hoofdstraat (Grande Rue) en een Raadhuisstraat. De met asfalt dichtgeplakte buitenwijkjes in F. zullen toch ook wel namen hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog meer gekke straatnamen: http://www.hhbest.nl/index.php/2011/02/28/niet-naar-de-ionenvalmagneetstraat/#comment-603

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Trouwens, er schiet me opeens een Bredase straatnaam te binnen, met een nogal eigenaardige voorgeschiedenis: de Rozemarijnstraat, een zijstraatje van de Ginnekenstraat. Dat heette ooit Mozemarijsteeg of zoiets, En een mozemarij, dat was voor de invoering van de riolering een stortplaats voor stront en ander afval.

  BeantwoordenVerwijderen