dinsdag 4 januari 2011

Flinke jongen

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond is een flinke jongen. Vorig jaar overwoog hij nog, dat het na 25 jaar burgemeesterschap wel eens mooi geweest zou kunnen zijn, maar nu hij ‘n tijdje voor het criminele circuit is moeten onderduiken, piekert hij daar niet meer over: ‘Mij krijgen ze niet klein.’

Jacobs gunde direct na Nieuwjaar het Eindhovens Dagblad de primeur van een interview, toen hij na een maand onderduiken weer op zijn post verscheen. Wat uitgerekend bij de jaarwisseling de kust opeens veilig maakte, is in justitiële en politiek-ministeriële nevelen gehuld. Dat weet zelfs Jacobs niet, zoals hij eigenlijk ook niet zegt te weten waar de dreiging uit bestond. Er was iets met een coffeeschop, die op de een of andere manier niet door de penose werd gedoogd. Er werd een terreinauto op de gevel los gelaten en een granaat naar binnen gegooid. Dat soort dingen.

Beetje raar was het wel, nou ja béétje… een politiepost op poten bij het huis van de burgemeester; een verplichte ‘vakantie’ op een natuurlijk geheim gehouden plek. Allemaal om voor der burger onduidelijke redenen. En nu moet de gemeenteraad alsnog beslissen over het al dan niet laten voortbestaan van die coffeeshop. De burgemeester legt wat dat betreft duidelijk de bal waar-ie thuishoort.

Benieuwd of minister Opstelten van Veiligheid straks ook aanleiding ziet, de hele raad onder bewaking te stellen, respectievelijk op vakantie te sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten