maandag 29 november 2010

Onbenullen

Kijk, dat we helemaal of half geregeerd worden door querulanten en drankrijders is tot daaraan toe, maar dat het nu ook nog de onbenullen lijkt te lukken, eerlang ‘n greep naar de macht te doen…

Intussen is het CDA-kamerlid Jack Biskop grandioos door de mand gevallen door Wilders en zijn beweging met het fascisme en nationaal-socialisme te vergelijken met ‘een citaat van Menno ter Braak uit 1937’. Hij had even niet goed opgelet, want ontleende zijn verhaal aan een parafrase van Ter Braaks denkbeelden van ene Rob Riemen in een recent gepubliceerd pamflet De eeuwige terugkeer van het fascisme,  zo heeft de literatuurcriticus van Vrij Nederland, Carel Peeters, ontdekt.

Ik moest even denken aan die andere literatuurcriticus, Aad Nuis, die als staatssecretaris van cultuur de negentiende-eeuwse uitdrukking De taal is gansch een volk verbasterde tot ‘De taal is van gans een volk.’ Geen doodzonde, maar toch… voor een taalwetenschapper.

Intussen gaat, terwijl het CDA zich ‘n beetje inhoudt en zich bezint, de wedstrijd in populisme tussen PVV en VVD onverminderd door. Met succes, moet ik met ontsteltenis toegeven, gezien de recente peilingen die suggereren dat de positie van met name de PVV niet door het meervoudig tumult van de afgelopen weken is aangetast.

aptrootDoen we er dus maar een schepje bovenop, moet de VVD-er Charlie Aptroot <- hebben gedacht, want hij wil deze week tijdens het ‘infrastructuurdebat’ met partijgenote minister Schultz van Haegen erop aandringen, de invoering van de 130 km/u op sommige autosnelwegen al in januari te doen plaatsvinden. Terwijl de minister nog eens goed wil nadenken (en het CDA ook) weten Aptroot en de PVV al precies, waar het kan: bij voorbeeld tussen Dordrecht en Breda.

De mentaliteit van Aptroot, is die van de puberale macho’s van  BNR’s Nationale Autoshow: ‘Waarom rijden veel mensen te hard op sommige wegen? Omdat de snelheidsbeperking er belachelijk is.’ De autorijder mag dus van superpsycholoog Aptroot zelf bepalen, waar dat het geval is, zodat je er een eed op kunt doen, dat die ook nĂ¡ de invoering van 130 km zal constateren, dat welke snelheidsbeperking dan ook belachelijk is.

Ik voorzie dat in dit overvolle, gestresste land het eindoordeel straks weer zal liggen bij een stelletje gedrogeerde en bezopen kaalkoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten