zondag 9 mei 2010

Hier met die centen

Meest kenmerkend voor deze tijd is misschien wel dat alles in geld wordt vertaald. Vandaar ook die letselschade-advocaten, die het bij voorbeeld verschrikkelijk druk hebben met de akkercrash van Turkish Airlines – volgens Pieter van Vollenhoven gevolg van ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ (alsof dat niet voor elk ongeval geldt, merkt Jos Kessels snedig op).

Een uit de Mesdagkliniek ontsnapte tbs-er schakelt vanuit Turkije een advocaat in, om niet alleen zijn paspoort, maar ook een kleine 3000 euro aan spaargeld terug te eisen. ‘Om een nieuw leven te beginnen’. De advocaat heeft al gezegd: ‘Ontsnappen is niet strafbaar.’ Vasthouden van dat spaargeld wel? Zou best nog eens kunnen.

Es kijken, zit er voor mij ook wat in? Zou het ‘n haalbare kaart zijn, bij de provincie Noord-Brabant ‘n flinke portie terug te eisen van de in de loop der jaren door ons – laat ik het niet tot mezelf beperken – betaalde opcenten motorrijtuigenbelasting?  Motief: mismanagement en financieel wanbeleid. Klein Griekenland. Van onze centen dus.

In naam wordt er bij die provincie al jaren gesnoeid in het ambtenarenapparaat. Maar in werkelijkheid is eerder sprake van het tegendeel, lees ik in de Brabantse kranten. Daar staat: ‘Brabant heeft de afgelopen jaren ongecontroleerd en op grote schaal extra personeel ingehuurd. Dat kostte in 2009 meer dan 23 miljoen euro, bijna een kwart van de 105 miljoen die de provincie aan haar vaste ambtenarenapparaat uitgaf.’ En: ‘Verschillende hoge ambtenaren die de provincie hebben verlaten worden worden opnieuw ingehuurd voor specifieke klussen.’ 

Het is overduidelijk, dat hier iets gruwelijk uit de hand is gelopen. En dan is de provincie nog niet eens toegekomen aan de noodzakelijke 75 miljoen euro aan bezuinigingen. Geef de geleerden eens ongelijk die roepen: afschaffen die handel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten