donderdag 29 april 2010

Chaotische tolerantie

In berichten van het Eindhovens Dagblad over probleemjongeren in het stadsdeel Woensel is de laatste tijd voortdurend sprake van (half)criminelen. Wat zijn dat? Jongeren die zich schuldig maken aan zogenaamde kleine criminaliteit, jarenlang een begrip voor…ja voor wat eigenlijk? Iets is crimineel, of zeg toch maar gewoon misdadig, of niet.

In het gepraat en geschrijf over jonge etterbakken die het openbare leven met hun asogedrag in de meest uiteenlopende vormen verzieken, klinkt voortdurend de machteloosheid door -- winkeliers die het ‘kots- en kotsbeu’ zijn – een radeloosheid die door de oppositie in de plaatselijke besturen wordt aangegrepen om het ‘falend beleid’ eens lekker aan de kaak te stellen. Niet dat die oppositie dan wèl de oplossing aandraagt, want neem nou de CDA-fractie in de Eindhovense gemeenteraad: burgemeester Van Gijzel zou zich ‘sterk moeten maken’ voor een heropvoedingsinternaat met verplichte 24 uurs-opvang, meldt het ED.

Je sterk maken, hoe doe je dat als burgemeester in dit geval? Dit is trouwens een, al was het alleen maar om financiële redenen, onhaalbaar plan. En opvoeden, is dat niet  in de eerste plaats een taak van de ouders binnen het gezin, volgens datzelfde CDA de hoeksteen van de samenleving?

Opiniemaker Wim de Bie stelde onlangs vast, dat 1,3 miljoen Nederlanders niet eens in staat zijn tot begrijpend lezen en voor hun informatievoorziening zo ongeveer blijven hangen bij de infotainment van SBS6.  Kan je nagaan, wat er gebeurt als die Nederlanders zich gaan vermenigvuldigen en voor een opvoedingstaak komen te staan, als ze die al niet hebben.

Een staking van de schoonmakers leidt op Koninginnedag in Den Haag tot een onoverzienbare berg rotzooi. In Eindhoven is een draaiboek gemaakt, dat bij stipte uitvoering er toe moet leiden dat de stad zaterdagmorgen om 10 uur weer spic en span is. Beginnen we weer van voren af aan.

Niemand die het heeft over de oorzaak van de rotzooi: de acceptatie van het ongelimiteerd op straat gooien van de resten van het snelle consumentisme – zoals ook al dagelijks gebeurt op de  snoeproute tussen het winkelcentrum Eckart en de Onderwijsboulevard aan de Sterrenlaan in Eindhoven. Merkwaardig: daar wordt nu wel stevig ingegrepen, zo meldt de Woenselse correspondent van het ED: wie er wordt betrapt kan binnenkort een boete van 90 euro tegemoet zien. Benieuwd, of het lukt met die handhaving.

Maar op Koninginnedag zijn we in elk geval tolerant. Dan genieten we van onze oranje gekleurde vrijheid.

Probeer maar eens orde te scheppen in deze beleidschaos, zonder zo maar wat te roepen in de richting van de burgemeester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten