donderdag 25 maart 2010

Een beladen term

Adrianus kardinaal Simonis is 78 jaar, dus hij hád het moeten weten. De uitdrukking Wir haben es nich gewusst is niet in de eerste plaats een  beladen term omdat ze verband houdt met de jodenvervolging, maar vooral omdat ze symbolisch is voor het ‘de andere kant op kijken’ door de Duitse burger tussen 1933 en 1945.

Dit is zo goed als het eerste verhaal dat wij, door de Duitse bezetting en de daarmee gepaard gaande excessen mede-slachtoffers van het nazidom, hoorden toen uiteindelijk in Berlijn de geallieerde valbijl z’n werk deed.

Simonis wekt dus, door deze uitdrukking te gebruiken de indruk dat het Nederlandse episcopaat bij het massale sexuele misbruik in kloosters, internaten en andere verbanden de andere kant uit keek, oftewel ‘het niet heeft willen weten’ .

Daarmee bevindt de kardinaal zich in het gezelschap van de opperbisschop in Rome, die volgens The New York Times destijds als kardinaal Ratzinger zijn collega’s in de VS volledig in de steek liet, toen zij hem wanhopig vroegen, wat te doen met misbruikgevallen in hun diocesen.

Dit bevestigt het gevoel dat Ratzinger voornoemd, met dat slappe briefje van hem aan de Ierse katholieken niet wegkomt. Hem dient op z’n minst de titel Zijne Heiligheid te worden ontnomen. Over de pauselijke onfeilbaarheid zullen we het verder maar niet hebben.

Zie ook SanteLOGie

1 opmerking:

  1. Wellicht gaat die uitspraak de geschiedenis in als de meest beladen!

    BeantwoordenVerwijderen