vrijdag 22 januari 2010

Carnavalspolitie

Controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit gaan zich tijdens carnaval weer verkleed onder de feestvierders begeven, om scherp te controleren op drinkende jongeren onder de zestien en ondertussen ook op de naleving van het rookverbod in de grote en kleine cafe's.

Carnavalspolitie. Wie wil nu zulk werk doen? Je moet ervoor van boven de rivieren komen, denk ik, althans van elk benul verstoken zijn, aangaande het wezen van carnaval. Verraders! Dit is trouwens vrágen om moeilijkheden. En nu niet zeggen dat ik hier bedreigende taal uitsla, maar erkennen dat je gewoon vals spel speelt.

Als het om de bescherming van onze kinderen tegen alcoholisme en hersenaantasting gaat, sta ik achter elk initiatief van de actie Vroeg op Stap tot De Tent in Best, waar jongeren met een toegangspas vier dagen veilig kunnen carnavallen. Maar niet dit soort undercovergedoe.

Trouwens, als het over roken gaat, zijn we in dit land en sinds 1 januari ook in België compleet doorgeslagen. Ik las hierover een prachtig stukje op het door mij gefrequenteerde Brusselse stadsblog:

'Stel u voor dat ik het gezelschap zou weigeren van zware drinkers, automobilisten, cannabisgebruikers, liefhebbers van rock-concerten, vleeseters en junkfooders, slagroom- en chocoladeliefhebbers, pijnstillersgebruikers en obesitaslijders.
Allemaal risicopatiënten die de Volksgezondheid in het gedrang brengen. Mijn vriendenkring zou fors inkrimpen. Ik weet wel, rokers besmetten ook andere mensen (zoals óók automobilisten).' En - het begint op diefstal van content te lijken, maar het is te mooi en te duidelijk om ook dit niet te citeren: 'Op café zitten met koffie, citroenjenever of een geueze gaat bij mij onvermijdelijk gepaard met het genoegen van een fijne cigarillo. Ik lees en schrijf graag, gezeten aan een klein tafeltje, terwijl het buiten regent in langgerekte strepen – zonder wat beschaafde rook gaat veel concentratie en inspiratie verloren, een deel van mijzelf wordt afgesneden.'

Ik kan er alleen maar uit concluderen: rokers hebben ook recht op leven.


(Terug)naar hhBest.nl

2 opmerkingen:

  1. Als astma-patiënt heb ik al tientallen jaren carnaval moeten overslaan. Ik dacht mij nu eindelijk eens in het feestgewoel te kunnen storten, maar zo te lezen wordt dat mij niet gegund.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, nooit begrepen dat jij wèl behoefte aan carnaval zou hebben, als je géén astmapatiënt zou zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen