dinsdag 1 december 2009

Jongeren in crisistijd

Mogen wij de jongeren wat tegemoet komen in deze moeilijke crisistijd? Zo motiveert een Sonse horecaffer zijn dumpprijzen bij de jaarwisseling. Nee, de moeders van de aktiegroep Vroeg Op Stap, die ijveren voor een gematigder manier van uitgaan door jongeren, kunnen dan wel een Europese prijs hebben gewonnen, hier in Brabant lijken zij geen voet aan de grond te krijgen. Hun initiatief zal als 'te Fries' worden beschouwd. Te recht-toe, recht-aan. Bovendien hebben die moeders indertijd wegens drukke bezigheden een bezoek aan Pauw en Witteman beleefd afgewezen en dat is natuurlijk eerder integer dan zakelijk verstandig.

Jongeren vormen een sociale tijdbom, meldt het onderzoeksbureau Motivaction, op basis van wat zij noemt een narcistische levenshouding van de jeugd, waarbij alles draait om het uiterlijk en genieten. Natuurlijk zijn er al mensen opgestaan die dit allemaal wat overdreven vinden, maar ik vind toch dat er terecht naar de ouders wordt gewezen. Ik zie dan ook een relatie tussen de softe benadering van 'het kind van tegenwoordig' en de flauwekul rond die inentingsprikjes van de laatste dagen. De vader, die vrij neemt omdat er twéé kinderen moeten worden getroost en zo.

Maar we hadden het eigenlijk over de hohoreca, die uitmunt in huichelachtigheid als het gaat over de vraag hoe het drankprobleem van de jeugd tegemoet te treden. Over Valkenswaard, al decennia een toplocatie op het gebied van uitgaan, circuleerde onlangs het bericht dat de café-uitbaters bereid waren stewards in te zetten om in de weekends de rotzooi wat in te dammen. Stewards. Waarom moet ik dan aan hooligans en vergelijkbaar tuig denken? Trouwens, is het geen eufemisme voor de huis-, tuin- en keukenuitsmijter? Maar het mooiste komt nog. De hohoreca wil een tegenprestatie! Uuh? Ja, 'n paar uurtjes langer open blijven in het weekeinde.

Een tegenprestatie veronderstelt een persoon of instantie, die baat heeft bij – in dit geval – de prestatie van de hohoreca. Kort en goed, de plaatselijke overheid, die de verantwoordelijk is voor orde en rust in de samenleving, moet iets terug doen voor de opgepoetste uitsmijterspraktijken van de kasteleins.

De wereld op z'n kop, of niet? Laat ik het verder uitleggen: de Valkenswaarde hohoreca kwam wederom in het nieuws toen de krant wist te melden dat zij bij de exploitatie van het uitgaansleven de van overheidswege gestelde regels aan haar laars lapt. Er moet daar dus eens flink orde op zaken worden gesteld voordat er orde op zaken kan worden gesteld, laat staan dat ze in Valkenswaard al toe zijn aan het oplossen van het drankprobleem van de jeugd. Het allervervelendste is, dat ouders, hier als eerst verantwoordelijke aangewezen, weinig uitrichten als de overheid de zaken niet in de hand heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten