zaterdag 3 oktober 2009

Bierologie

Op academisch niveau is gekrakeel uitgebroken, rond hoogleraren, die samen met Bierbrouwers in een Kennisinstituut zijn gestapt, dat het imago van bier moet gaan opvijzelen, zo lees ik vanmorgen in Trouw.

Het gaat om Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid in Wageningen, die zelfs het voorzitterschap van het instituut op zich heeft genomen, Joop van der Pligt, professor in de sociale psychologie en de Deen Arne Astrup, een 'internationaal expert op het gebied van overgewicht', die trouwens in zijn land geregeld wordt verweten aan belangenverstrengeling te doen.

Collega's van de profs, onder wie voedingsdeskundige Martijn Katan van de VU, hebben zich uitgelaten in de geest van: 'Het is het goed recht van de brouwers, te proberen het imago van het bier te verbeteren, maar wetenschappers horen zich daar niet voor te lenen'.

Omstreden bierologie, derhalve. Het eerste statement staat al op papier: 'Je wordt niet dik van bier, wel van de snacks erbij.'

Persoonlijk vind ik trouwens de Ignobelprijs voor de vrede (woordspeling), die is toegekend aan Zwitserse pathologen interessanter. Die zouden namelijk hebben bewezen dat het gevaarlijker is om iemand op het hoofd te slaan met een leeg bierflesje dan met een vol flesje. Dat lees ik op dezelfde pagina in Trouw. De verklaring voor deze 'bierologie' ontkracht haar weer ten dele, want de theorie zou even goed kunnen gelden voor een al dan niet gevuld flesje cola. 'In beide gevallen kan de schedel breken, maar het volle flesje explodeert door het koolzuurgas vrij snel en daardoor komt de klap net iets minder hard aan.'

Enfin, liever proost dan whamm!

(Terug)naar hhBest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten