maandag 3 augustus 2009

Vakantie-broddelwerk

Radio 1 Journaal blijft moeite houden met de Brabantse topografie. Hoorden we enkele weken geleden Ojsterwijk, vanmorgen had Catrien Straatman het over Loon Op het Zand. Jammer, die vrouw heeft zo'n mooie radiostem. Om verliefd op te worden.

Het journaal doet ook aan vakantiewerk, met onder meer de rubriek Radio Route. Telkens een andere verslaggever toert door het land en praat, meestal na een nacht in een Bed & Breakfast op de vroege morgen met de mensen over wat hen zoal bezig houdt. Vorige week waren we in Zeeuws Vlaanderen en vanmorgen met Marc Hamer dus bij een boer met B&B in Biezenmortel, gemeente Haaren. Wat het enkele keren genoemde Loon op Zand daar mee te maken had, werd niet recht duidelijk. Het ligt er vlakbij, dat wel.

Gesprekspartner: een adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, van wie je kunt verwachten dat-ie begiftigd is met een flinke portie kennis over zijn verspreidingsgebied en de kans om Brabant eens even flink uit te venten, met beide handen aan zal grijpen.

Niks van dit alles. Veel verder dan de mededeling dat West-Brabant vooral polderland is, dat er meer oostelijk een Meierij van 's-Hertogenbosch ('heel mooi') is, dat je in Midden-Brabant nog rust kunt vinden en dat agrariƫrs tegenwoordig gedwongen zijn 'er wat bij te doen', zoals B&B, kwam de man niet. Niks over de Loonse en Drunense Duinen, een zeldzaam stuifzandgebied, niks over de aaneengesloten landgoederen van Midden-Brabant, waardoor je zonder amper een auto te zien door het groen van Oirschot naar Breda kunt fietsen, niks over de spectaculaire initiatieven met de cultuurlandschappen binnen de stedendriehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven, Het Groene Woud , en ook niks over de zorgelijke situatie rond de Landbouw Ontwikkelingsgebieden, met de dreiging van megastallen.

Was er trouwens wel een voorgesprek? De verslaggever had dan lont kunnen ruiken en in positieve zin kunnen bijsturen. Nu werd vakantiewerk helaas broddelwerk.

(Foto: Biezenmortel, www.haaren.nl)

1 opmerking:

  1. Herman Spinhof reageerde via Facebook: Astrid Kersseboom was 9 juli presentator op Radio 1: een verademing! Geen flauwe grappen of andere dommigheden: prettig, zakelijk en to the point presentatie

    BeantwoordenVerwijderen