De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, ja die bestaat ook al, en gaat door het leven als de NVVB. Zegt dat het stemmen met potlood en het handmatig tellen van de stembiljetten te belastend is voor de gemeenten. Bij de Europese verkiezingen in juni waren medewerkers van stembureaus, verklaart de NVVB, tot diep in de nacht bezig met het tellen van de biljetten. Het invullen van het proces verbaal zou ook nogal moeizaam zijn verlopen.
Wat krijgen we nou weer, heb ik de neiging te roepen. Is er iets veranderd in de stem, tel- en opschrijfmethodes, vergeleken met de tijd voordat de experimenten met stemmachines werden gedaan? Worden er meer kiezers per stemlokaal opgeroepen? Mankeert het de tellers aan rekenvaardigheid (zou kunnen)? Zijn ze gehandicapt doordat ze hun digitale rekenmachientjes niet kunnen gebruiken? Kunnen ze het model-procesverbaal niet lezen, vanwege dislectie of zo?
Laat staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken dit eerst maar eens onderzoeken, voordat er weer 'n hoop geld wordt uitgegeven aan onder meer apparatuur die de stembiljetten automatisch telt. Vooral deze suggestie van de NVVB kan me maar weinig bekoren. Zadelt alleen maar de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet weer op met 'n hoop werk, om aan te tonen dat ook deze vorm van automatisering fraudegevoelig is.
En trouwens, moet voor dat automatisch tellen van de stembiljetten het potlood worden afgeschaft? Wie zitten er eigenlijk achter die NVVB? De automatiseringsmaffia?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten