donderdag 16 juli 2009

Heiverbod, tenzij…

spoorbest0499
Het intrillen van damwanden bij de bouw van de spoortunnel in Best, voorjaar 1999.

Het ED, weer helemaal boven jan na een gigantische storing van aan de firma Wegener dienstbare computerservers op het industrieterrein De Hurk, pakt vandaag uit met een primeur. Nou ja, een primeur van de stad Eindhoven dan. Het wordt, zo meldt de openingskop van het Eindhovens Dagblad, de eerste stad met een heiverbod.

En gy geleuft dat. De eerste, dat zal wel, maar de kans zit er in dat Eindhoven ook als laatste zal worden afgeserveerd. Want wat houdt dat nieuws nu eigenlijk in?

We moeten even terug in de geschiedenis, naar vorig jaar, toen het leven van de mensen in de wijk Philipsdorp, vlakbij het PSV-stadium tot een hel werd gemaakt door de overdovende heiwerkzaamheden ten behoeve van een of ander mega-project. Het drama – want dat was het, niet meer en niet minder – leidde naar goed Nederlands gebruik tot het in het leven roepen van een commissie van onderzoek, waarvoor zelfs een oud-staatsssecretaris, een zekere Bruno Bruins (Eh..., wie zegt u?) werd aangezocht. Welaan die commissie produceerde een rapport 'Beperken van bouwoverlast'. En als voornaamste conclusie staat daar, volgens het ED, in dat heien moet worden verboden...tenzij. Er kunnen namelijk situaties zijn, waarin een 'heiverbod onredelijk zou zijn'.

Wat doen we in een geval, dat bouwoverlast – want daar gaat het uiteindelijk om – onvermijdelijk is? Dan gooien we er wat geld tegenaan ter compensatie en bieden we de getroffenen desnoods tijdelijk elders woonruimte aan.

De commissie durft de bewering aan, dat er altijd een alternatief is voor heien. Dat zijn grote woorden, neem je in aanmerking dat er zoveel vormen van bouwoverlast zijn, als palen in Neêrlands bodem. Ik zie ze straks bij voorbeeld in Maastricht niet die twee kilometer lange tunnel in de A2 aanleggen zonder het trillen van damwanden, zoals dat indertijd ook gebeurde bij de spoortunnel in Best. Dat gaf een aanzienlijke bouwoverlast en lawaai dat tot aan de grenzen van de bebouwde kom waarneembaar was. Door vooral de omwonenden manmoedig, pardon, mensmoedig gedragen.

Laat de gemeenteraad van Eindhoven, die straks moet beslissen over dat 'heiverbod tenzij' die fopspeen maar mooi verpakt met een strik eromheen teruggeven aan de wethouder van bouwen. En de declaraties van de commissie Bruno Bruins zien we met belangstelling tegemoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten