Wat heb ik toch 'n hekel aan fanatisme. Zoiets als de excessieve kritiekloze ijver van de ayatollahs en van sommige actievoerders, maar ook bestuurders en politici als Ab Klink met z'n achtervolging van de rokers. Ex-rokers zijn trouwens het fanatiekst, wel eens gemerkt? Dat ze zelf niet in de rook willen blijven zitten, kan ik me voorstellen, maar dat ze niet aflaten, zich te bemoeien met zaken die ze niks aangaan, hindert me. Jaren geleden werd ik in een supermarkt in Duitsland eens door een vrouw gesignaleerd met een sigaartje in m'n hand. Het huis was te klein: Er raucht, er raucht! Het zinde haar maar niks dat het winkelpersoneel niet ingreep.
Fanatisme is trouwens het paard achter de wagen spannen. Zie het triomfgebrul van de rokende caféklanten, die op een gegeven moment door de rechter in het gelijk werden gesteld. Het fanatisme van Klink zal echter ongetwijfeld leiden tot aanpassing van de antirokerswet.
Fanatisme en klakkeloos elkaar napraten leidde dezer dagen ook tot een rel over een symposium over alcohol onder jongeren, dat zou worden gehouden in de Heineken Brouwerij in Den Bosch. Foutje (?) van de GGD Hart van Brabant. De Tweede Kamer op z'n achterste benen. Lea Bouwmeester (PvdA): 'Van een brouwerij gaat het signaal uit dat alcohol normaal is'. CDA en Christen Unie volgden schoorvoetend, respectievelijk voorzichtig: 'Onhandig gekozen locatie.'
Mensen, zie er toch de humor eens 'n keer van in. Jezus-zelf bedacht de best denkbare grap op de Bruiloft van Kana, toen hij water in wijn veranderde. Alcohol, bier, wijn... zijn normaal, behoren tot onze cultuur. Bier was in vroeger tijden wat nu koffie en thee zijn – trouwens ook dranken met bedenkelijke stoffen. Een brouwerij is geen rovershol, maar sinds eeuwen een legitieme onderneming. Alcoholgebruik is, zij het onder bepaalde voorwaarden, normaal. Misbruik is abnormaal. Ooit hanteerde de politiek een slogan: 'Een matig mens is zijn vrijheid waard.' Het bijbrengen van matig gedrag en zelfbeheersing, is iets voor in het opvoedingspakket. Daarover zal, zo begrijp ik, het symposium gaan. Broodnodig, gezien het gezuip van jongeren in vooral Brabant, Limburg en Noord-Holland.
Jammer alleen, dat de realiteit uit de weg wordt gegaan, door het gebruik van de brouwerij in ruil voor een kwartier spreektijd, af te wijzen. Ik was net zo benieuwd naar wat de brouwer zou zeggen, misschien wel nieuwsgieriger dan naar het voorspelbare gezwets van de psychologen, pedagogen en andere -ogen. En van deze mededeling krijg ik echt de hik: Het programmapunt 'Afsluiting met een borrel' is vervangen door 'Hapje en een sapje'.
Even 'n boer laten. Zo, dat lucht op.
Dit lijkt me, in verband met het bovenstaande wel een nuttige link: http://www.nrcnext.nl/blog/2009/06/24/een-kratje-bier-van-drie-euro-te-goedkoop/
BeantwoordenVerwijderen