vrijdag 26 juni 2009

Declarandussen

Iedereen heeft nu wel zijn zegje gedaan over de declaraties van de kabinetsleden. Intussen staat ook een aantal burgemeesters in het zonnetje. Echt een Nederlands onderwerp, al is de hysterie in het Verenigd Koninkrijk de aanleiding. Inclusief de grappen die over declarandussen  worden gemaakt. 'Voor u-edele geneukt.' Maar 'het declareren' is wel degelijk door menigeen van oudsher toegepast, om het te karig geachte inkomen (alibi!) wat bij te spijkeren. Breek me als oud-afdelingschef, die maandelijks paraafjes moest zetten, de bek niet open.

Bij het declareren openbaart zich de kleinzieligheid. Een Minister van Financiƫn die een verloren zonnebril
opschrijft. Dat leidt natuurlijk tot gegniffel, terwijl blijkt dat de werkgever in dit geval gewoon optreedt
als een soort reisverzekeraar (dat is goedkoper dan een polis). Maar de Volkskrant stelt alvast imagoschade
bij Wouter Bos vast. (Mag ik dit wel schrijven? In de discussies rond de overlevingskansen van de krant wordt internetpublicisten immers diefstal van content verweten. Een ernstige vorm van generaliseren, trouwens oftewel kletskoek.)
Ik ben wel benieuwd naar de bestedingen van ministers per creditcard. Balkenende declareerde 0,0 - misschien is die card makkelijker? Ik suggereer maar iets.

Fake-declaraties passen helemaal in het patroon dat is ontstaan door de vervaging van de ooit zo rigide opvattingen over mijn en dijn. Bij de gewoonte om balpennen en papier mee naar huis te nemen, ook al staat er 'concerneigendom' op. Al in de jaren zeventig waren design-asbakken in de kantoortuinen die toen in de mode waren, binnen een week naar de personele huiskamers verplaatst. En wie de ziektekostenverzekeraar (een bedrijfsonderdeel) zijn declaraties toezond, deed dat door de voorgedrukte enveloppen ongefrankeerd in het postbakje 'UIT' te deponeren. 

Tenslotte, wat is het lang geleden dat men zijn voor de baas verreden kilometers met de natte vinger mocht berekenen. Dat moest na de ongekende groei van het wagenpark wel leiden, tot de eis, elke rit tot in detail te verantwoorden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten