maandag 16 maart 2009

Haal nieuws en sport uit elkaar

We zijn er weer mooi klaar mee. Het speelt bij de Tour de France, WK’s, EK’s, Olympische Spelen:  de terreur van de sport op een nieuwszender als Radio 1

Radio 1? Dat is toch de Nieuws- en Sportzender, zoals de gemeenschappelijke praalstem (de term is van wijlen een hoofdredacteur van het eveneens allang overleden dagblad De Tijd) van de omroepen te pas en te onpas meedeelt? Ja, dat kan wel zijn, maar is het terecht deze twee ‘disciplines’ op één zender te combineren? mart_smeets_ramsj

Mart Smeets in de Ramsj

Men vermoedt wellicht dat ik geen sportliefhebber ben; dan vermoedt men dat terecht – de Tour en sommige schaatsmarathons daargelaten. Daar komt helaas bij, dat ik ook geen liefhebber ben van sportjournalistiek. Het gekke is, dat uit het gekakel van de meeste beoefenaren van deze tak van journalistieke sport ook zou kunnen worden afgeleid, dat zij er evenmin in geloven. Mannen als Mart Smeets, die nog een aardig centje bij verdienen met hun memoires, blijken uiteindelijk toch ook maar voor de ramsj te schrijven.

Is de combinatie op een nieuwszender terecht, vroeg ik me hardop af. De vraag stellen is haar beantwoorden: Neen. Daarvoor hebben teveel mensen – dat weet ik zonder luisteronderzoek – er een hekel aan, dat de sportverslaggeving vaste nieuws- en commentaarrubrieken op de radio zonder pardon opzij schuiven. Neem nou zo’n eerbiedwaardig programma, met niet stuk te krijgen formule als Met het oog op morgen, dagelijks 23-24 uur, met vaste presentatoren per dag, die je na verloop van tijd leert kennen en waarderen (of verguizen).  Het enige oubollige eraan is Reinhard Mey met zijn Gute Nacht, Freunde die nog steeds staat te roken en te zuipen, voordat hij wellicht achter het stuur van zijn auto gaat zitten. De NOS is tot dusver stokdoof gebleven voor de kritiek van de luisteraars daarop, die niet in het minst ook ging en gaat over het feit dat hier het Duitse lied fungeert als de icoon van een Nederlands radioprogramma. Maar goed, ik dwaal af – ik vind het dus ongehoord dat deze nieuws- en achtergrondrubriek rücksichtslos  door zoiets als de verslagen uit Vancouver wordt weggevaagd. Dat was zowel zaterdag als zondag het geval. Dan maar naar BNR nieuwsradio, waar overigens niks mis mee is, integendeel.

Een ander slachtoffer is Tros Radio Online, een onderhoudend en druk beluisterd programma over ict en internet van Francisco van Jole en Peter de Bie. Vorig jaar werd dit programma van een uur op een doordeweekse avond al naar de late zaterdagmiddag verplaatst en met een kwartier bekort. Dat kwartier viel, u raadt het al, toe aan de sport, die er natuurlijk ook geen been in ziet om nog aan de achterkant of aan het middendeel van het programma  te knabbelen.

Ik maak hier verder niet teveel woorden meer aan vuil. Haal sport en nieuws op de radio uit elkaar, zoals de kranten dat ook doen en zoals dat eveneens is gebeurd met kunst en cultuur - apart op Radio 5.

3 opmerkingen:

  1. Hear hear. Vandaag hoorde ik een nieuwsbulletin waarin als opening stond: een of andere schaatsanalfabeet weer wat had gewonnen, en als tweede dat de Amerikaanse economie weer een lichtpuntje laat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanzelfsprekend zijn alle weldenkende luisteraars van de door Guido genoemde zenders het helemaal met hem eens. De sport-terreur op radio heeft een nog omvangrijker pendant op tv, waar ten faveure van nímporte welke nationale of internationale sporttoernooien dan ook, documentaires, cultuurprogramma's - zoals Vrije Geluiden op zondagmorgen - moeten plaats maken voor die sport.
    Daarom een tip: meld je massaal aan voor Omroep C, de cultuurzender i.o. Voor maar 12 euro per jaar.
    FOdC

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een voortdurende en groeiende ergernis dat de cultureel- en politiek bewustelozen zóveel invloed blijken te hebben op de media!
    De verbale aanrandingen van 'journalisten' die als schreeuwerige 'potloodventers', dwars door alle programma's heen, menen ons te moeten toegillen dat onbenul-a een kwart milliseconde sneller is dan onbenul-b, zijn werkelijk onverteerbaar! Kennelijk is er grote behoefte aan deze vergaande vorm van huisvredebreuk in onze 'democratische samenleving'.

    BeantwoordenVerwijderen