zondag 29 maart 2009

De shit van grote hotelketens

Kreeg vanmorgen een chatbericht van R., die onderweg is naar New York en in een groot hotel vannacht werd opgeschrikt door een loos brandalarm. Shit, iedereen wakker, schreef de toch al enigszins vermoeide R. Arme jongen, ik hoop dat ze je in de VS binnenlaten, want dat blijft ook altijd maar afwachten.

Dit bericht gaat dus over ‘de shit van grote hotelketens’.  Noël van Bemmel doet er in de Volkskrant van zaterdag ook een boekje over open, om precies te zijn over het Novotel aan de A2 bij Eindhoven. Waarom zou je daar gaan slapen? Om straks (in de nacht of in de vroege morgen) op tijd op Eindhoven Airport te zijn. De beschrijving van de accommodatie laat ik in het midden. Lees die krant! luidde ooit de slogan van, nee niet de Vk, maar Het Parool.

Maar goed,  Van Bemmel heeft de vorige avond een taxi besteld, die haar in 5 minuten naar het vliegveld zou brengen. Zou, want het baliepersoneel van Novotel is vergeten die taxi te bellen. Sorry!  Kunt u dan misschien een hotelbusje regelen, het is vlakbij? Nee hoor, daar beginnen wij niet aan.  Zoiets. Honderdvijftig euro armer en twintig minuten te laat arriveert de Vk-redacteur op het vliegveld.

Eind vorig jaar was ik op Curaçao en kreeg van een bevriende relatie de tip: 'Eet nooit in een pretentieus businesshotel van een Amerikaanse keten'. Old capitalism. Helaas kwam de waarschuwing te laat. Het Hilton aldaar had ons inderdaad op een bord lamsvlees getrakteerd, dat voor driekwart uit vet en vellen bestond. Verder onderscheidt dat hotel zich door een goed bedoelde maar volstrekt chaotische bediening, en de onzichtbaarheid van enig management, dat zou kunnen ingrijpen.

De MAKRO heeft vaak van die aanbiedingen, goedkope midweeks of lange weekenden in een of ander Duits hotel, te boeken via Bibi-reizen.nl. Dan kun je ook terecht komen in zo’n zo goed als leegstaand businesshotel, waar ze je als voorgerecht soep van rode bieten serveren en als hoofdgerecht gebakken haring. Dat is ons overkomen in Wesel ( ‘Hoe heet de burgemeester van..?). Het viel naderhand niet mee nog een redelijke friettent te vinden, om de honger te stillen.

Met de Ibisketen heb ik nu ook weer niet direct florissante ervaringen. In Besançon, was op zondagmorgen (geen zakelijke klanten) het zogenaamde Europees ontbijt regelrechte flut. In Valencia, had Ibis sowieso geen fatsoenlijk restaurant. Dat je voor de parkeergarage moest betalen was nog tot daaraan toe. Dan moet je maar niet in een stadscentrum willen zitten. Maar ook nog eens voor internet. Die hotelketens hebben zich stuk voor stuk door de Communicatiemaffia laten inpakken. Ook bij Novotel Eindhoven moet betaald worden, meldt Van Bemmel.

Als je dan toch voor een enkele overnachting in de buurt van de Autoroute terecht wil, kies dan toch maar voor zo’n containerachtig geval als Formule 1 en Premier Classe. Gratis parkeren achter een hek, gratis internet. Inloggen met je paspoortnummer! De kamer kan dan bescheiden zijn, met een plastic module als badkamer, maar het is er schoon en de bedden zijn goed. Voor pakweg 40 euro (2 personen), wat wil je nog meer? Maar ja, in Nederland bestaan die dingen niet, geloof ik. Daarvoor zijn we te klein. En Eindhoven Airport, dat eigenlijk nog gewoon Welschap zou moeten heten, al helemaal. Voor zolang het duurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten