zaterdag 21 februari 2009

Zwaktebod

Ons werd vroeger op de lagere school (die hoger was dan de basisschool) geleerd, dat vloeken niet in de eerste plaats een vorm van god lasteren was, al mochten er mensen zijn die er zo over dachten, maar gewoon een teken van onderbeschaving. Punt uit. Je taal diende daarvan verschoond te blijven, zei de meester. Onder vloeken werden ook uitdrukkingen verstaan als verdomme. Dit heette opvoeding.

Tegenwoordig gaan dit soort redeneringen natuurlijki niet meer op. Onder het mom van Vrijheid Van Meningsuiting moet alles magge. Hoe brutaler hoe liever. Opvoeding speelt geen rol.

Zo kun je als redacteur van de Volkskrant met 'n hoop pretenties en poeha schrijven over wat je als topkrant (in mijn ogen is dat een onaangenaam woord, want afgeleid van het angelsaksische topman) vandaag de dag allemaal wordt aangedaan en je daarbij qua taalgebruik zodanig laten gaan dat je je betoog in levende lijve onderuit haalt.

Neem zo'n Bert Wagendorp, een door menigeen en mij hogelijk gewaardeerde redacteur/columnist. Bij hem gaat het zo:Die zit. Ja? Voor mij is het een zwaktebod. Wagendorp werd naar aanleiding van dit stuk trouwens op Twitter 'een babyboomer zonder benul van internet' genoemd.

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking: