maandag 16 februari 2009

Mazarrón groeide (nog even?) door ondanks recessie

Treedt op dit moment overal stagnatie op, ook qua ontwikkeling van de bevolking, dat gold in elk geval tot 1 januari niet voor de Spaanse kustgemeente Mazarrón, met zijn uit de kluiten gewassen havenwijk Puerto de Mazarrón gelegen aan de Costa Cálida, provincie Murzia. Maandelijks ging het inwonertal vorig jaar met sprongen vooruit. De burgemeester van Mazarrón, Francisco Blaya, drukte zich tegenover het tweewekelijks verschijnende, gratis Engelstalige blad Costa Cálida Reporter als volgt uit: 'Mazarrón heeft de laatste tien jaar een spectaculaire demografische groei doorgemaakt en heeft zich ontwikkeld van een dorp tot een cosmopolitische stad, waarin de buitenlanders, meest Britten, uitstekend zijn geïntegreerd.' Over de leeftijd van de immigranten liet de burgemeester zich niet uit.

Effectief is sprake van een verdubbeling van het aantal inwoners sinds 2000. Maar het is wel, net als met de 'meest recente gegevens' van het Sociaal Cultureel Planbureau in Nederland, ze zijn nooit recent genoeg. Volgens een zegsvrouw in de onroerend goed-markt, is sinds kort vanaf de Spaanse costa's een uittocht van onder anderen Britten op gang gekomen, wier pensioenen niet toereikend blijken om de stijgende kosten op te vangen. Ze zijn gedwongen te repatriëren.

Mazarrón, waartoe onder meer de strandplaatsjes Isla Plana en Azohía behoren, telde eind januari 36.436 inwoners, dat is maar liefst 1285 meer dan in november 2008. Het is gewoon de populariteit van de 35 km kustlijn en het landschap onder buitenlanders, die hen ertoe brengt zich in deze regio te vestigen, weet CC Reporter. Er wonen momenteel liefst 80 nationaliteiten, waaronder ca 7000 Britten (bijna 20% van de bevolking!) en verder Duitsers, Belgen, Bulgaren, Italianen, Polen, Portugezen en Roemenen. Nederlanders worden niet genoemd. Mogelijk worden ze hier op een hoop gegooid met de Belgen.

Wat CC Reporter ook niet vermeldt is, dat momenteel in Mazarrón en omgeving ontelbare villa's en andere verblijven te koop staan. Wat ik verder mis, zijn gegevens over de leeftijdsopbouw (er vestigen zich hier stellig geen recent ontslagenen) en het peil van de met een eventuele vergrijzing verband houdende zorg, inclusief de meertaligheid van artsen en verpleegkundigen. Want met dat laatste zou het in 'internationaal Spanje' treurig zijn gesteld. Wel is er in hetzelfde krantje sprake van een nieuw gezondheidscentrum in Mazarrón dat nog voor de zomer zou openen. Ook kreeg Mazarrón een hartbewakingscentrum, waaraan een Britse charitatieve instelling heeft bijgedragen.

Meer over (Puerto de) Mazarrón

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten